vrijdag 15 juni 2018

Mexicaanse populatie jaguars afgelopen acht jaar met 20 procent gegroeid

Er zijn naar schatting 4.800 jaguars in Mexico


De Mexicaanse populatie van wilde jaguars is de afgelopen acht jaar met 20 procent gegroeid, volgens een studie - Segundo Censo Nacional del Jaguar 2016-2018 - die donderdag 14 juni 2018 is vrijgegeven, een beetje goed nieuws voor een iconische soort waarvan het aantal is afgenomen. 

Er zijn naar schatting 4.800 jaguars in Mexico, aldus de studie, uitgevoerd door een consortium van instellingen en academici met op afstand geactiveerde camera's getriggerd door sensoren. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van de eerste editie van het onderzoek, uitgevoerd in 2010.


'De aanwezigheid van jaguars zorgt ervoor, dat deze ecosystemen functioneren, door de populatie van herbivoren te beheersen, en is ook een indicator voor de goede gezondheid van ecosystemen', zei Heliot Zarza, vice-president van de National Jaguar Conservation Alliance, in een verklaring uitgegeven door het Wereld Natuur Fonds (WWF) Mexico.


De jaguar, de grootste katachtige in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, kan tot 100 kilo wegen, hoewel de exemplaren in Mexico zelden meer dan 60 kilo wegen. De gele, zwart gespikkelde katten zijn te vinden in 18 landen in Noord-, Midden en Zuid-Amerika, 90 procent van hen in het Amazone-regenwoud.

Er zijn ongeveer 64.000 jaguars in het wild, een aantal dat is gekrompen, volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur IUCN, (International Union for Conservation of Nature), die het dier een 'bijna bedreigde' soort heeft verklaard.

http://www.wwf.org.mx/?uNewsID=329410
In Mexico echter heeft een instandhoudingsprogramma, dat in 2005 werd opgestart en onder toezicht stond van de Mexicaanse nationale parkendienst, de populatiegroei van de jaguar versterkt, zei de hoofdonderzoeker van het onderzoek, Gerardo Ceballos van het Instituto de Ecología van de Universidad Autónoma Metropolitana van Mexico.

De jaguar kreeg ook een boost op 1 maart, toen 14 Latijns-Amerikaanse landen een overeenkomst bij de Verenigde Naties tekenden over de uitvoering van een regionaal beschermingsprogramma voor de grote katten tot 2030.

Onderzoekers van 16 instellingen en 25 academische groepen voerden de studie uit in 10 Mexicaanse staten , met in totaal 396 camera's.

(Suriname Mirror/AFP/excelsior.com.mx/Twitter/El Universal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten