donderdag 7 juni 2018

Colombia verklaart een van 's werelds grootste locaties van prehistorische kunst tot beschermde site

Serrania La Lindosa is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land


De nationale parkautoriteit van Colombia heeft een van 's werelds grootste locaties van prehistorische kunst tot een beschermde site verklaard. De Serrania La Lindosa is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van het land, met een geschiedenis van maar liefst 12.000 jaar.


Terwijl Europese volkeren nauwelijks wakker werden uit de laatste IJstijd, waren Amazone volkeren zeer actief in wat nu het Chiribiquete-natuurreservaat is.


Duizenden jaren lang werden de rotsen in het park gebruikt voor kunst, waardoor een van de grootste locaties van prehistorische pictogrammen ter wereld voor de moderne mens is achtergelaten.

De site ligt op minder dan 16 kilometer van San Jose del Guaviare, een stad aan de grens van het Amazonewoud. Behoud of zelfs onderzoek van de pictogrammen was tientallen jaren zo goed als onmogelijk; tot vorig jaar werd het gebied grotendeels gecontroleerd door nu-gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).


Het kantoor van de gouverneur van Guaviare en de nationale autoriteiten onderzoeken nu hoe de archeologische vindplaats en het natuurpark eromheen voor het publiek toegankelijk kunnen worden gemaakt.


De nationale parken hebben de locatie eerder deze week tot een beschermd archeologisch gebied verklaard en hebben jarenlang een Archeologisch Management Plan ontwikkeld. Het plan beoogt de regionale omgeving te beschermen en duurzame toeristische projecten met lokale gemeenschappen te ontwikkelen.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten