donderdag 7 juni 2018

Intermed Caribe geeft commissariaat Wanica Zuid-Oost handvat om vetten milieuvriendelijk uit vetputten te verwijderen

Districtscommissaris Audrey Hankers ontvangt aantal gallons Novozymes Enzymes


Intermed Caribe heeft gisteren een aantal gallons Novozymes Enzymes geschonken aan districtscommissaris Audrey Hankers van Wanica Zuid-Oost, in het kader van Wereld Milieudag 5 juni. Hiermee is een aanzet gegeven voor een milieuvriendelijkere aanpak van het verwijderen van vetten uit de afvoer van onder meer restaurants en andere eetgelegenheden binnen de horecasector in Wanica. Dit meldt vandaag, donderdag 7 juni 2018, Starnieuws.

Hankers is ingenomen met het initiatief. Er is nog te vaak sprake van het onverantwoord omgaan met vetten in de vetputten en allerlei troep die daarin achterblijft, met ook nog een ondraaglijke stank als gevolg. 'Als dit een alternatief is, dan moeten we het gaan promoten binnen de horecasector', zei Hankers. Zij merkte op dat hygiëne prioriteit is voor het commissariaat.

Voorgesteld is om een thema-avond te houden waar de werking van Novozymes wordt uitgelegd, maar ook het belang van een goede hygiëne zal bij die gelegenheid worden benadrukt.

Hygiëne is het stokpaardje van Graciella Wongsoredjo, Business Unit Manager van Intermed Caribe. Dit bedrijf is, samen met de districtscommissariaten van Paramaribo, de RGD (Regionale Gezondheidsdienst) en het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg), initiatiefnemer voor de handenwassencampagne, waar het belang van een goede handhygiëne wordt benadrukt. Deze organisaties krijgen tijdens hun handenwassencampagne grote ondersteuning van voedseltechnoloog Ricky Stuttgart.

Novozymes zijn enzymen die op een natuurvriendelijke manier vetten vernietigen.

Traditioneel laten de meeste restaurants en warungs overtollig vet in de vetputten opzuigen door de kolkenzuigers, maar Novozymes kan vanaf de wasbak tot in de vetput alle vetten op een natuurlijkvriendelijke wijze oplossen. Bovendien worden daarmee alle nare geurtjes voorkomen. Het inschakelen van kolkenzuigers wanneer de vetput vol is, is tot nu toe een veelgebruikte optie, maar in feite gaat het om de verplaatsing van een probleem. Al het opgezogen vet moet namelijk ergens gedumpt worden en de vraag is of het op termijn wel zo gezond en milieuvriendelijk is. 'Dat is bij Novozymes wel het geval', zegt Wongosredjo. 'Het verbreekt de vetten en het mag normaal in de lozing, er gebeurt niets met het milieu.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten