woensdag 30 mei 2018

Guyanese vissersbaas Nakool ‘Fyah’ Manohar in Guyana aangeklaagd voor moord op Guyanese visser Mohabir

Mohabir was één van de vissers die eind april voor Surinaamse kust werden overvallen

Nakool 'Fyah' Manohar wordt gezien als de opdrachtgever van de overval op de vissersboten


De Guyanese vissersbaas Nakool ‘Fyah’ Manohar is woensdag 30 mei 2018 in Guyana aangeklaagd voor moord op de Guyanese visser Tiliknauth Mohabir. Mohabir was één van de vissers op de vier boten die eind april en begin mei voor de Surinaamse kust werden overvallen en om het leven gebracht. Dit meldt de Guyanese nieuwswebsite Demerara Waves woensdagavond als 'breaking news'.

Op grond van de Anti-Zeepiraterijwet van Guyana kunnen burgers daar aangeklaagd en berecht worden ook wanneer het misdrijf op de wateren van een ander land heeft plaatsgevonden. Manohar's voorarrest werd met twee weken verlengd. Op 13 juni moet hij weer voor de rechter verschijnen.

De aanklacht is, aldus Lyndon Alves, politiecommandant van Berbice, het resultaat van het politieonderzoek dat zowel in Suriname als in Guyana is verricht naar de piratenaanval. Rechercheurs uit beide landen hebben geconcludeerd dat de overvallen geen gewone berovingen waren om economisch gewin.

Het bloedbad was een vergelding voor de moord op Manohar's broer, Somnauth Manohar. Hij, eveneens een visser, werd op 30 maart voor zijn huis te Munder doodgeschoten bij een drive-by shooting. De daders van deze moordaanslag zijn nog niet aangehouden.

De verdachte is ook ten laste gelegd dat hij betrokken was bij twee andere berovingen op zee in 2015 en 2016. Nakool 'Fyah' Manohar wordt gezien als de opdrachtgever van de overval op de vissersboten.


Komende dagen volgt nog een moordaanklacht die verband houdt met de overvallen in Suriname tegen deze verdachte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten