donderdag 7 juni 2018

Staatsolie gaat in 2019 tien putten boren in het kustgebied

Staatsolie-directeur Elias: 'Het is vrijwel zeker dat een grote olievondst gedaan zal worden'


Staatsolie zal komend jaar tien putten boren in het kustgebied. Een team van dertig personen is al bezig met de voorbereidingen. De eerste put wordt in april volgend jaar geboord. Staatsolie zal de leiding nemen bij deze boringen, maar gaat in zee met een internationale partner. In het offshore gebied zijn internationale bedrijven ook bezig met boringen. 

Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, herhaalde gisteren - aldus Starnieuws vandaag, donderdag 7 juni 2018 - op een persconferentie, dat het vrijwel zeker is dat een grote olievondst gedaan zal worden. Dit baseert hij onder andere op de enorme vondst in Guyana. Staatsolie heeft Ernst & Young aangetrokken om de accounting te doen, opdat de cijfers op internationaal niveau worden geaccepteerd.


Wanneer olie gevonden wordt in Suriname, is ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar nodig om te investeren. Staatsolie zal het geld op de kapitaalmarkt moeten zoeken. Daarom is het volgens Elias belangrijk, dat de internationale kapitaalmarkt het bedrijf alvast leert kennen. Op grond hiervan heeft Staatsolie besloten om zich te begeven op de kapitaalmarkt.

 Elias verwacht dat de olieprijs op de lange termijn gemiddeld rond de 50 Amerikaanse dollar per vat zal zijn. De prijs wordt niet alleen bepaald op basis van vraag en aanbod, maar emotie speelt ook een belangrijke rol, zoals nu het geval is met de onrust in het Midden Oosten. Staatsolie heeft een strategie ontwikkeld, waaraan alle stappen getoetst worden.

Staatsolie is volgens Elias een bedrijf met lage productiekosten. Dit moet ook zo blijven. Met de huidige olievelden kan het bedrijf de komende 25 jaar verder op basis van 16.500 vaten olie per dag. Het ligt wel in de bedoeling om de productie verder op te voeren. Daarnaast wordt geïnvesteerd in kader.

Voorkomen moet worden dat deskundigen het bedrijf verlaten wanneer Guyana zijn oliebusiness gaat beginnen en komt vissen in de vijver van Staatsolie. De toekomst van het bedrijf ziet er goed uit volgens Elias.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten