donderdag 7 juni 2018

Met herziening leningen van Staatsolie komt 100 miljoen Amerikaanse dollar extra vrij

Vrijgekomen miljoenen voor investering in de productie
 
Staatsolie wil een internationale obligatie uitgeven en heeft voorbereidende stappen gezet


Met de herziening van de leningen van Staatsolie is 100 miljoen Amerikaanse dollar extra vrijgekomen voor investering in de productie. Staatsolie wil een internationale obligatie uitgeven en heeft daartoe reeds voorbereidende stappen gezet. De obligatie wordt in Suriname geïntroduceerd, waardoor ook de samenleving kan investeren. Maar, het doel is om geld aan te trekken op de internationale kapitaalmarkt en niet afhankelijk te blijven van banken alleen. 

Deze mededeling deed de financieel directrice van Staatsolie, Agnes Moensi-Sokowikromo, gisteren op een persconferentie, aldus Starnieuws vandaag, donderdag 7 juni 2018.

Per 25 mei zijn de leningen herzien en ondergebracht in een nieuwe lening van 625 miljoen Amerikaanse dollar. De lening van de overheid van 261,5 miljoen en de 4,8% aandelen in Newmont's goudmijn Merian van 76 miljoen Amerikaanse dollar, zijn ook afgelost. De Staat heeft 337,5 miljoen afgelost gekregen.

Moensi-Sokowikromo heeft uitgelegd, dat de nieuwe lening onder een betere voorwaarde gesloten kon worden, omdat de vooruitzichten van Staatsolie nu beter zijn. Ook de aflossingstermijnen zijn langer geworden tegen lagere kosten, waardoor er meer geld overblijft voor investeringen. Op grond van de voordelen is er besloten om de schulden te herfinancieren.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias benadrukte, dat het belangrijk is om geld te zoeken op de internationale kapitaalmarkt, want het bedrijf gaat veel geld nodig hebben als er olie wordt gevonden. En die kans is volgens hem zeer reëel. Lokaal is er onvoldoende geld, vandaar dat het nodig zal zijn om internationale investeerders aan te trekken. Daarom is accountantskantoor Ernst & Young, die behoort tot de vier grootsten in de wereld, aangetrokken. De accountants zijn volgens de financieel directeur al bezig met het controleren van de boeken van 2017.

Moensi-Sokowikromo zei verder, dat net zoals de kredietbeoordeling van het land plaatsvindt, twee bedrijven Staatsolie ook zullen beoordelen. Verder wordt een internationale arrangeur aangetrokken die uit zal zoeken hoe Staatsolie op de markt ligt en wat er allemaal gedaan moet worden om op de internationale kapitaalmarkt geld te lenen. De arrangeur zal het bedrijf begeleiden in de internationale transactie. Deze stappen zijn nodig om de kapitaalmarkt te leren kennen.

Wanneer de grote investering gedaan moet worden van ruim een miljard dollar, is Staatsolie al geïntroduceerd bij internationale investeerders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten