donderdag 19 april 2018

Toename aantal moorden in Brazilië richt schijnwerpers op milities

Milities in Brazilië lijken hun aanwezigheid en macht te vergroten

(Bron foto: Rio On Watch)


Een recente reeks moordpartijen door milities in Brazilië leiden tot een toegenomen publieke discussie over de wijdverbreide aanwezigheid en macht van deze criminele groepen, die ondanks hun lange geschiedenis en hun huidige expansie gehuld blijven in mysterie en relatief onaangetast door veiligheidsoperaties. 

Op 16 april - een maand na de geruchtmakende moord in Rio de Janeiro  op mensenrechtenactiviste en gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson Gomes - bevestigde de minister van Veiligheid van de stad, Raul Jungmann, publiekelijk dat de 'meest waarschijnlijke hypothese' die wordt onderzocht is, dat milities verantwoordelijk waren voor de moorden. .

De milities van Rio zijn paramilitair-achtige groepen die hun wortels hebben in een landelijke traditie van doodseskaders die opgroeiden in het tijdperk van de militaire dictatuur die Brazilië regeerde van de jaren '60 tot de jaren  80. Ze zijn meestal samengesteld uit voormalige en huidige leden van de veiligheidsdienst die geweld en dwang gebruiken om controle te krijgen over typisch achtergestelde buurten.

Veel van deze groepen genoten aanvankelijk de steun van de gemeenschappen waar zij opereerden vanwege hun bereidheid om gewelddadige groepen in de drugshandel te verdrijven, maar velen  raakten betrokken bij drugshandel, afpersing en andere georganiseerde misdaadactiviteiten. Nu heeft de moord op Franco - die deelnam aan een onderzoek door de regering naar milities in 2008 - en uitgesproken was tegen geweld gepleegd door milities en politie - een mediastorm gestimuleerd, waardoor deze criminele groepen in de schijnwerpers zijn gezet.

Naast vermeende betrokkenheid bij de moord op Franco, werden ook vermeende militieleden onlangs beschuldigd van het vermoorden van drie jonge mannen die woonden in een door de overheid gefinancierde woningbouwproject gecontroleerd door de militie.

Milities zijn ook in verband gebracht met moorden buiten Rio, waaronder in de stad Belém in de noordoostelijke staat Pará, waar een golf van zelfmoorden gelinkt aan milities vergelding kan zijn geweest voor de moorden op twee militaire politieagenten eerder die dag.

Te midden van deze reeks militie gerelateerde aanvallen, hebben verschillende Braziliaanse nieuwsmedia gegevens geanalyseerd die suggereren dat milities hun territoriale controle en criminele activiteiten uitbreiden in Rio en in geheel Brazilië. Volgens een recente onderzoeksreeks van O Globo op basis van officiële overheidsgegevens, controleren milities momenteel een kwart van de metropoolregio van Rio, waardoor hun aanwezigheid sinds 2010 verdubbeld is.

Als gevolg daarvan leven bijna 2 miljoen mensen, of iets meer dan 15 procent van de regio's totale bevolking, in militie gecontroleerde zones.

O Globo's onderzoek wees uit, dat de meerderheid van deze milities zich bezighoudt met afpersing van lokale gemeenschappen in ruil voor 'veiligheid' en toegang tot basisdiensten en goederen, zoals water en elektriciteit, en het exploiteren van door de overheid gefinancierde woningbouwprogramma's en bouwcontracten.

In een afzonderlijke analyse van The Intercept Brasil werd gekeken naar gegevens die waren verkregen van Disque Denúncia, een groep die klachten van criminele activiteiten verzamelt van inwoners van Rio. Uit het rapport bleek, dat militie-activiteiten goed waren voor 65 procent van de 6.000 ingediende klachten tussen 2016 en 2017, terwijl slechts 35 procent van de klachten verband hield met drugshandelgroepen.

Milities lijken ook buiten Rio te groeien en kunnen een negatieve impact hebben op de veiligheid in die gebieden. De staten wiens inwoners de meeste militie-gerelateerde klachten hadden ingediend, waren allemaal in het noorden van Brazilië, het meest gewelddadige gebied van het land.

(Suriname Mirror/InSight Crime)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten