donderdag 19 april 2018

Miguel Diaz-Canel opvolger van Cuba's president Raúl Castro

Diaz-Canel wordt beschouwd als man van het regime, een trouwe communist 

(Bron foto: La Prensa)


De Nationale Assemblee van Cuba heeft formeel Miguel Diaz-Canel aangewezen als opvolger van president Raúl Castro, die na twee ambtstermijnen met pensioen gaat. Salvador Valdes Masa is benoemd tot de nieuwe vicepresident van het land.


In Cuba worden geen presidentsverkiezingen gehouden, maar wordt de president gekozen door de parlementariërs van de Nationale Assemblee.


Eigenlijk zou Castro (86) al op 24 februari vertrekken, maar dat werd verschoven door de drukke nasleep van de orkaan Irma. Het is de eerste keer sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw dat het land niet meer geregeerd wordt door de Castro-familie. Raúl Castro blijft wel het hoofd van de Communistische Partij, de enige politieke partij van Cuba.


Hoewel Diaz-Canel behoort tot de post-revolutionaire generatie, wordt hij beschouwd als een man van het regime, een trouwe communist die geduldig opklom in de partijgeledingen. Er gold consensus om hem te verkiezen tot opvolger van Castro.


Met Diaz-Canel komt een jongere generatie leiders aan de macht, die de bebaarde guerrilla’s vervangen die werden aangevoerd door Raul Castro’s broer Fidel. Zij wierpen tijdens de revolutie van 1959 het regime van de corrupte dictator Fulgencio Batista omver.

Raul Castro nam tijdelijk de macht over toen de gezondheidstoestand van zijn broer in 2006 verslechterde, maar in 2008 werd hij president. Acht jaar later stierf Fidel op 90-jarige leeftijd.

(Suriname Mirror/Nieuwsblad/ANP/Twitter/Radio Guama/YouTube/El Nuevo Herald)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten