donderdag 19 april 2018

Luchtvaartdienst weerspreekt verhaal luchtverkeersleiders dat veiligheid luchtverkeer in gevaar is.

Luchtvaartdienst staat op het punt het AHMS te upgraden naar het gewenst niveau


De Luchtvaartdienst weerspreekt woensdagavond 18 april 2018 via het Nationaal Informatie Instituut dat de verkeersveiligheid in gevaar is. De luchtverkeersleiders, verenigd in de SATCA (Suriname Air Traffic Controllers Association), zeggen binnenkort niet meer in staat om de veiligheid van het vliegverkeer te garanderen. Volgens de bond, die alarm slaat, is er van alles mis bij de Luchtvaartdienst. De leiding zou niet optreden tegen herhaaldelijke rapportages. 

De Luchtvaartdienst staat op het punt het AHMS (Aeronautical Message Handling System) - van het Canadese Intelcan - te upgraden naar het gewenst niveau, deelt de leiding mee. Het systeem is sinds 17 april buiten werking. Nu is het back-up plan (contingency plan) van de Luchtvaartdienst in werking getreden en dat is ook gecommuniceerd met de buurlanden.

Het hebben van dergelijke plannen is een internationale vereiste. Deze dienen om de operatie normaal en zo veilig mogelijk voortgang te laten vinden als de primaire systemen uitvallen. Dit is een normaal feitelijk gegeven binnen de burgerluchtvaartsector, zegt de Luchtvaartdienst.

Faizel Baarn, hoofd van de Luchtvaartdienst, zegt samen met de SATCA en de leiding van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie te werken om het personeel van de luchtverkeersleiding het werken zo aangenaam en prettig mogelijk te maken. Deze acties variëren vanaf de werkruimte tot de salariëring van het personeel. De SATCA stelt daarentegen juist het tegendeel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten