donderdag 19 april 2018

Bolivia meldt eerste geval van builenpest dit jaar ten noorden van La Paz

81-Jarige vrouw overleden aan builenpest in de gemeente Apolo


Bolivia meldt woensdag 18 april 2018 het eerste geval van builenpest van dit jaar ten noorden van La Paz.  Een 81-jarige vrouw blijkt op 26 februari te zijn overleden in de gemeente Apolo, ten noorden van La Paz, vanwege een plaag van de builenpest (peste bubónica) en bevestigt daarmee het eerste geval van dit type ziekte in 2018, aldus een artikel in La Razon.

Functionarissen van Capacitacion y Derechos Ciudadanos (CDC) voeren een actieve zoektocht naar knaagdieren in de gemeenschappen Machua, Los Altos, Alto Humaca en Suturi, waar ze ook bewoners trainden over de symptomen van de ziekte, de gevolgen ervan en hoe kwetsbare gebieden  te desinfecteren met insecticiden.


Pest is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. Het wordt gevonden in dieren overal ter wereld, meestal ratten, maar ook andere knaagdieren zoals grondeekhoorns, prairiehonden, aardeekhoorns, konijnen en woelmuizen. Vlooien dienen meestal als de vector van de pest.

Menselijke gevallen zijn in verband gebracht met huiskatten en honden die geïnfecteerde vlooien het huis binnen brachten. Mensen kunnen ook geïnfecteerd raken door rechtstreeks contact met een besmet dier, door inademing en in geval van longpest, van persoon tot persoon.


(Suriname Mirror/La Razon/Outbreak News Today/El Tiempo/Diario Republica/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten