donderdag 19 april 2018

Veel mis met arbeidsomstandigheden in de mijnbouw Peru

In de mijnbouw kwamen in Peru afgelopen jaar totaal 41 arbeiders om het leven


In 2017 waren mijnwerkers in Peru, die via een onderaannemer werken, tweeënhalf keer zo vaak slachtoffer van fatale ongelukken, blijkt uit onderzoek van CNV Internationaal. In de mijnbouw kwamen daar afgelopen jaar totaal 41 arbeiders om het leven, aldus de bond woensdag 18 april 2018. 

'Bedrijven zouden veel meer kunnen doen om dat deel van hun toeleveringsketen sociaal duurzamer te maken', is de oproep van CNV Internationaal aan de deelnemers van het OECD forum over duurzame inkoop van minerale grondstoffen. Meer dan 700 bedrijven en andere betrokken organisaties zijn van 17-19 april bijeen in Parijs in het kader van dit Forum van de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Het doel is te overleggen over de voortgang van het in kaart brengen en terugdringen van mensenrechtenrisico’s op landniveau.

Om de tafel met de mijnwerkersbond in Peru 
'De grootste misstanden zijn te vinden bij de onderaannemers. Dat horen we steeds weer van de partnervakbonden van CNV Internationaal in landen als Colombia en Peru', benadrukt Marionne Lips van CNV Internationaal.

'Tegelijk is dat stuk van de keten lastig in kaart te brengen. Het is ook het moeilijkst om daar echte verbetering te bereiken. Als vakbond zullen wij niet ophouden de stem te laten horen van de mijnwerkers aan het begin van de keten. Door constructieve dialoog en samen met alle betrokken partijen moeten we stap voor stap werken aan verbetering.'

(Suriname Mirror/CNV Internationaal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten