donderdag 19 april 2018

Autoriteiten Chili ontmantelen netwerk dat reisbureaus gebruikt om Haïtianen te halen

Drie reisbureaus in de hoofdstad van Chili, Santiago, komt beloften aan Haïtianen niet na



Een golf van Haïtiaanse migranten op zoek naar manieren om Chili binnen te komen, creëert mogelijkheden voor uitbuitende netwerken in mensenhandel. Autoriteiten in Chili hebben een transnationaal netwerk ontmanteld dat reisbureaus gebruikte om Haïtiaanse migranten te vervoeren, met de nadruk op de aantrekkelijkheid van de relatieve stabiliteit van Chili waardoor migranten steeds vatbaarder worden voor illegale regelingen.


Chileense autoriteiten arresteerden dinsdag 17 april 2018 drie Haïtianen, één Peruaanse en één Chileense voor hun vermeende betrokkenheid bij een bende actief in migrantenhandel, die legale reisbureaus gebruikten om de illegale binnenkomst van duizenden Haïtianen te vergemakkelijken, volgens informatie van het bureau van de procureur-generaal van Chili, verkregen door nieuwsuitzending 24 Horas.



Drie reisbureaus gevestigd in de hoofdstad van Chili, Santiago, waarvan er een een extra locatie had in Port-au-Prince, hoofdstad van Haïti, worden ervan beschuldigd Haïtiaanse migranten tot $ 2.000 te rekenen voor 'reispakketten' met de belofte migranten Chili te helpen binnenkomen als toeristen, later banen verwerven en visa voor de langere termijn, volgens BioBioChile.

Haïtiaanse migranten die aan deze regeling hebben deelgenomen, arriveerden op de luchthaven van Santiago met documenten, hun vliegtickets en hotelreserveringen, evenals geld om te bewijzen dat ze voldoende geld hadden om het land als toerist te bezoeken. Maar, toen ze aankwamen, ontnam het smokkelnetwerk de migranten het geld en liet ze zonder hotelaccommodatie, baanvooruitzichten of visumhulp, zoals aanvankelijk was beloofd.


Het kantoor van de procureur-generaal in Chili heeft 48 Haïtiaanse migranten geïdentificeerd die ten prooi vielen aan de regeling en schat dat tussen de 2.000 en 4.000 anderen mogelijk ook zijn misleid door het smokkelnetwerk. Autoriteiten schatten, dat de mensenhandelaren tot $ 160.000 per week binnen brachten.

Het onderzoek werd aangespoord door de controverse rondom een ​​video die in februari op grote schaal via de media verspreid werd en waarin werd beweerd, dat massale aantallen Haïtiaanse migranten naar Santiago vlogen met de bedoeling om toeristenvisa te verlengen.

In maart organiseerden Haïtianen, die zeiden dat ze het slachtoffer waren geworden van de mensenhandel, een protest dat meer aandacht voor het probleem trok.

Op dezelfde dag als de arrestaties, kondigde Chili hervormingen aan in de immigratiewetgeving van het land, die de toetreding van Haïtiaanse burgers vanaf juli zal beïnvloeden. De veranderingen beperken de toeristische bezoeken van Haïtianen tot 30 dagen in plaats van 90, en leggen nieuwe legale routes aan voor sommige Haïtianen om een ​​jaar lang visa voor 'humanitaire gezinshereniging' te verkrijgen.

Mensenhandel is verdrievoudigd in Chili in de afgelopen 5 jaar, van 56 gevallen in 2013 tot 183 in 2017, volgens een onderzoek door de burgerlijke politie van het land.

(Suriname Mirror/InSight Crime.Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten