vrijdag 9 maart 2018

PAHO-delegatie uit Guyana voor studiereis bij LVV

(Bron foto's: LVV)
Delegatie PAHO observeert keten van het slachtproces van vee in Suriname


Een delegatie van de Pan American Health Organisation (PAHO) uit buurland Guyana is te gast geweest bij het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) tijdens een studiereis in Suriname, zo bericht LVV vrijdag 9 maart 2018. 

Het doel van dit studiebezoek was om de keten van het slachtproces van vee in Suriname te observeren. Enkele van de observatiepunten waren onder andere de infrastructuur en technologiёn die de slachthuizen gebruiken, hoe de vleesinspectie plaatsvindt en de onderlinge samenwerking tussen het ministerie van LVV, het ministerie van Volksgezondheid en de andere actoren.

Daarnaast hebben zij ook waargenomen hoe toezicht wordt gehouden op het onderhoudsprogramma, de technische capaciteitsversterking en de bekwaamheid van de werkers in de veesector. In dit kader heeft de delegatie oriëntatiebezoeken gebracht aan het slachthuis Sure Beef NV, waar runderen op een professionele manier worden geslacht. Directeur Rudy Soekhlal van Sure Beef NV geeft aan dat zijn bedrijf een modern slachthuis is die op weekbasis gemiddeld 150 – 160 runderen slacht en wel twee keer in de week.

Eveneens is een bezoek gebracht aan de privé en halal Slagerij op Lelydorp M. Jahangier en Zonen. Aan Varross NV, het varkensslachthuis en tevens groothandelaar van vleeswaren en worstfabriek, is ook een bezoek afgelegd. Het slachtproces van varkens vindt bij Varross NV plaats conform de modernste Europese normen voor de lokale markt. Op weekbasis worden hier gemiddeld 615 varkens geslacht. Varross NV produceert ambachtelijke vleesproducten op industrieel niveau voor zowel de lokale als regionale markt.

De delegatie heeft de verschillende slachtprocessen kunnen aanschouwen conform moderne en internationale slachtrichtlijnen, de vleesinspectie door de keurmeesters van het ministerie van LVV voor vee en vlees (rund en varken), het management en de infrastructuur van de slachthuizen.

Ook werd een bezoek gebracht aan één van de VCM slagerijen (Rossignol).

Gedurende deze studiereis zijn er bijeenkomsten geweest met de directeur van LVV, Djoemadie Kasanmoesdiran, onderdirectrice Veeteelt, Verginia Popken–Telting en de afdeling Veterinaire Inspectie onder leiding van Gianna Karg en de directrice van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), Astracia Warner, en haar staf.

Met deze ontmoetingen heeft PAHO-Guyana zich ten doel gesteld, verdieping in de relaties tussen de autoriteiten verantwoordelijk voor dierlijke productie, gezondheid en voedselveiligheid. De delegatie uit Guyana bestond uit Dr. Mariano Bonet Gorbea, International Professional Consultant PAHO / WHO, Dr. Thomas Maphera, Veterinary Officer, Onika Alleyne, Chief meat and Food Inspection, major city council, Georgetown, Abiola Baker, assistant Chief meat and Food Inspection en Nicola Williams, senior Veterinary Public Health Inspector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten