vrijdag 9 maart 2018

Voormalige FARC-rebellen trekken zich terug uit Colombiaanse presidentsverkiezing

Kandidaat Rodrigo 'Timo' Londoño kampt met gezondheidsproblemen


De voormalige FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) hebben zich teruggetrokken uit de Colombiaanse presidentsverkiezing. Hun kandidaat Rodrigo Londoño kampt met gezondheidsproblemen, maakte de partij vandaag, vrijdag 9 maart 2018, bekend. De 59-jarige Londoño onderging woensdag een hartoperatie.


Hij ligt nog in het ziekenhuis. De oud-guerrillaleider maakte volgens recente peilingen weinig kans de verkiezing te winnen.

Zijn partij overweegt een andere kandidaat te steunen, zei FARC-politicus (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) Iván Márquez.



FARC legde de wapens neer, nadat in 2016 een vredesakkoord was gesloten met de regering en werd getransformeerd tot een politieke partij.

Hun deelname aan het politieke proces bleek niet onomstreden. Zo gooiden boze betogers eerder eieren en tomaten naar een autocolonne met Londoño. De partij zei de protesten en aanvallen op FARC-leden te hebben meegewogen bij het besluit zich terug te trekken uit de stembusgang.

De voormalige opstandelingen doen wel mee aan de parlementsverkiezing van zondag. Ze hebben vanwege het vredesakkoord sowieso recht op 10 zetels.



(Suriname Mirror/Nu.nl/CNN/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten