vrijdag 9 maart 2018

Vrouwen in Peru nog steeds geconfronteerd met discriminatie op grond van geslacht

De vijfde verjaardag van de film 'Girl Rising' in Peru


Internationale Vrouwendag is donderdag 8 maart 2018 en hoewel vrouwenrechten in de vorige eeuw enorme vooruitgang hebben geboekt, worden vrouwen in Peru nog steeds geconfronteerd met discriminatie op grond van geslacht in 2018. Veel organisaties in het land en daarbuiten vieren deze dag door de aandacht te vestigen op de problemen die nog steeds bestaan, overheersend in de huidige samenleving. 

Girl Rising, een film uit 2013, heeft zojuist haar vijfjarig jubileum op tijd uitgebracht voor Vrouwendag en vertelt het verhaal van negen meisjes uit ontwikkelingslanden op hun reis naar het onderwijs. Het Peruaanse hoofdstuk volgt Senna, een 14-jarig meisje uit La Rinconada, een goudmijnstad die bekend staat als de hoogste permanente nederzetting ter wereld op 5.100 meter. Te midden van een sombere wereld van ijskou, dringt haar vader erop aan dat ze naar school gaat en de film vertelt hoe educatie haar positief beïnvloedt.



Volgens het Britse project Project Peru is 33,7 procent van de vrouwen analfabeet in plattelandsgebieden, in vergelijking met 10,9 procent van de mannen. Inheemse vrouwen hebben veel beperktere toegang tot basisonderwijs.

Peru is de meest welvarende van de negen landen die in deze film worden behandeld, maar toont de ongelijkheid tussen de meer ontwikkelde stedelijke gebieden en de geïsoleerde plattelandsgemeenschappen in het land. De vijfde verjaardag van Girl Rising heeft bonusmateriaal en updates over de meisjes in de film en kan worden gestreamd of gedownload van de website van de film.


CARE, een partner van Girl Rising, is van mening, dat de echte uitdaging niet alleen is om vrouwen voor te lichten en hen werkgelegenheidsmogelijkheden te bieden, maar ook om binnen gemeenschappen te werken aan het veranderen van attitudes tegenover vrouwen in het algemeen, om een duurzame cultuur van respect te creëren.

Dit is duidelijk nodig in Peru, zoals El Comercio schreef, waar als een vrouw met een minirok wordt aangerand, de meerderheid van de ondervraagden in Lima dacht dat ze de schuldige was. Vrouwen zijn ook meer geneigd om voortijdig school te verlaten vanwege hun rol als zorgverleners, hetzij binnen de gemeenschap, hetzij voor jongere broers of zussen, of zelfs voor hun eigen kinderen.

De Peruaanse wet, sterk beïnvloed door hun katholieke wortels, staat alleen abortussen toe als het leven van de moeder in gevaar is, maar niet als de zwangerschap te wijten is aan verkrachting. Dit betekent echter niet, dat er geen abortussen plaatsvinden. In Lima worden clandestiene abortussen geadverteerd in kranten, posters op openbare plaatsen en internet, met prijzen die oplopen tot $ 210. In een studie van Merino Garcia in 2015 staat, dat abortussen uitgevoerd door niet-professionals bij 72 procent van de gevallen tot complicaties leidt.

Het is duidelijk, dat vrouwen een lagere plaats innemen op de ladder van de Peruaanse samenleving, en de # NiUnaMenos beweging werd in juli 2016 in Peru opgericht tegen vrouwelijke dominantie en geweld tegen vrouwen. Tussen 2009 en 2015 waren er meer dan 700 moorden op vrouwen, zegt een rapport van World Report. In augustus 2016 hebben ze een mars georganiseerd die de grootste in de geschiedenis van Peru wordt genoemd.

Volgens het Nationaal Instituut voor Statistieken (INEI, Instituto Nacional de Estadísticañ e Informática) heeft ten minste 32,3 procent van de vrouwen geweld van een partner of echtgenoot meegemaakt, maar hierbij wordt geen rekening gehouden met vrouwen die bang zijn om zich uit te spreken.

Het feministisch instituut Centrum voor Peruaanse Vrouwen Flora Tristán merkt op, dat 76,7 procent van de mannen die zijn veroordeeld voor femicide of geweld jegens vrouwen, kortere gevangenisstraffen krijgen dan de wettelijke vereiste.
'Deze cijfers tonen aan, dat het rechtssysteem dat bestaat, ernstige tekortkomingen heeft', meldt het centrum.

Een belangrijke woordvoerster van onrecht tegen vrouwen is Arlette Contreras, een Peruaanse advocate, die in 2015 nieuws werd toen ze bruut werd aangevallen in een hotel door haar vriend. De beveiligingscamera's namen de aanval op en legden Contreras vast die door haar hem over de grond werd gesleept. Toen de beelden werden vrijgegeven, was er wijdverbreide verontwaardiging.


De vriend, Adriano Pozo, werd veroordeeld voor het veroorzaken van 'lichte verwondingen' en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf zonder ooit de gevangenis in te gaan. De onbeschaamde oneerlijkheid van dit vonnis was de katalysator voor de beroemde maart 2016 # NiuMosos. Contreras ging in beroep tegen het vonnis, dat met succes werd ingetrokken. In 2017 is een nieuw onderzoek voor Pozo gestart, voor de misdaden poging tot verkrachting en femicide. Twee weken geleden heeft de rechtbank hem echter vrijgesproken van alle misdaden en is Pozo vrijgelaten.

(Suriname Mirror/Peru Reports/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten