vrijdag 9 maart 2018

Caracas, Venezuela, de gevaarlijkste hoofdstad van de wereld in 2017

Aantal moorden in Venezuela steeds moeilijker vast te stellen

Regering-Maduro geeft geen officiële gegevens vrij - 'Venezuela  'niet in staat zijn doden te tellen'


Caracas, Venezuela, was de gevaarlijkste hoofdstad van de wereld in 2017, volgens een nieuwe studie die onderstreept dat Latijns-Amerika nog steeds een van de bloedigste delen van de planeet is. Volgens Mexico's Burgers Raad voor Openbare Veiligheid en Strafrecht (Consejo Ciudadano para la Seguridad Pública y la Justicia Penal A.C.), waren 43 van 's werelds 50 meest gewelddadige steden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, met Brazilië, Mexico en Venezuela als leiders.

Los Cabos, Mexico, stond bovenaan de jaarlijkse ranglijst met een moordcijfer van 111,3 per 100.000 inwoners. Maar Caracas - slechts een van de vijf hoofdsteden op de lijst - stond op een goede tweede plaats met 111,2 moorden per 100.000 inwoners.


De 10e jaarlijkse ranglijst werd deze week vrijgegeven en meet de moordcijfers in steden met meer dan 300.000 mensen. Volgens de auteurs van het rapport is het aantal moorden in Venezuela steeds moeilijker te bepalen.

De regering geeft geen officiële gegevens vrij en de lokale media hebben geen volledige berichten verstrekt, zo blijkt uit de studie, waardoor het een natie is geworden die 'niet in staat is zijn doden te tellen'.

Bovendien betekent de massale uittocht uit Venezuela, dat bevolkingsschattingen niet langer correct zijn, dus moordcijfers zijn waarschijnlijk hoger dan gerapporteerd, zo blijkt uit de studie. De auteurs zeiden, dat ze de Caracas-cijfers bepaalden door extrapolatie uit informatie verzameld in het mortuarium.

Volgens hun berekeningen telde de stad naar schatting 3.387 moorden in 2017. Vanwege de moeilijkheid om de cijfers te berekenen, zeiden de auteurs dat ze twee Venezolaanse steden uit hun jaarlijst verwijderden - Cumaná en Gran Barcelona - niet , omdat er een verbetering was, maar eenvoudigweg omdat er niet genoeg gegevens waren.

De studie bevestigt nogmaals, dat het westelijk halfrond het meest dodelijke deel van de wereld is, ook al zijn hier geen regelrechte oorlogen. Uit het rapport blijkt, dat Brazilië 17 van de gewelddadigste steden had, gevolgd door Mexico met 12, Venezuela met vijf, de Verenigde Staten met vier, Colombia en Zuid-Afrika met drie, en Honduras met twee. El Salvador, Guatemala, Puerto Rico en Jamaica hadden elk één stad in de lijst.

(Suriname Mirror/Miami Herald)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten