vrijdag 9 maart 2018

Kroatische politie neemt 100 kilo cocaïne in lading schroot uit Panama in beslag

Inbeslagname in een van de meest complexe operaties van dit soort in geschiedenis van het land

8 Verdachten, waaronder man met Nederlands/Bosnische nationaliteit aangehouden


De Kroatische politie heeft 100 kilo cocaïne in beslag genomen in een van de meest complexe operaties van dit soort in de geschiedenis van het land, meldt het Kroatische nieuwsagentschap HINA (Hrvatska Izvještajna Novinska Agencija) donderdag 8 maart 2018. 

De cocaïne werd in beslag genomen in de zeehaven Rijeka aan de Adriatische Zee, waar het was verstopt in een zeecontainer met 20 ton gemengd metaalafval. Volgens de Kroatische politie, die een  drugssmokkelbende heeft opgerold, werd in Panama voor 300.000 euro (ongeveer 370.000 Amerikaanse dollars) 100 kilo cocaïne gekocht en moest deze via Kroatië in de Europese Unie worden verkocht.



Om hun activiteiten te verbergen, gebruikten de smokkelaars in Kroatië gevestigde bedrijven en organiseerden ze de komst van containers met goederen met een lage waarde, van Zuid-Amerika tot Europa. De politie heeft op haar website gemeld, dat tot nu toe acht mensen zijn gearresteerd, zes Kroaten (39-59), een Spaanse staatsburger (38) en een andere staatsburger uit Bosnië en Herzegovina en Nederland (43, dubbele nationaliteit).

De Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Davor Bozinovic, zei donderdag in Brussel, dat dit een van de meest complexe acties in de geschiedenis van de Kroatische politie was en dat er zeven landen aan deelnamen. Samen met de Kroatische politie waren ook de politie uit Duitsland, Nederland, Spanje, Italië en Panama hierbij betrokken, evenals het Amerikaanse agentschap DEA en Europol.


Volgens het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ongeveer 150 kilo marihuana en 69.000 dozen gesmokkelde sigaretten eerder in beslag genomen binnen dezelfde politieoperatie. De geschatte marktprijs van de in beslag genomen drug ligt tussen 21.000 en 33.000 euro per kilo.

(Suriname Mirror/Total Croatia News/24sata.hr/Xinhua/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten