woensdag 28 februari 2018

President Bouterse staat met mond vol tanden inzake gewijzigde Brokopondo-overeenkomst

Bouterse onwetend over belofte regering gewijzigde Brokopondo-overeenkomst aan Assemblee aan te bieden


President Desi Bouterse bleek gisteravond in De Nationale Assemblee niet te weten, dat de regering meerdere malen beloofd heeft, dat de gewijzigde Brokopondo-overeenkomst uiterlijk eind december vorig jaar had moeten worden aangeboden aan De Nationale Assemblee ter goedkeuring. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei tegen de president, dat die afspraak wel degelijk is gemaakt. Als de gewijzigde overeenkomst niet naar het parlement wordt gestuurd, kan deze niet worden gewijzigd, verduidelijkte Geerlings-Simons. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 28 februari 2018.

De regering wil de Brokopondo-overeenkomst ultimo 2019 beëindigen.

Assembleelid Patricia Etnel (NPS) had tijdens een interruptie de vraag gesteld aan het staatshoofd hoe het zit met de bauxietsector en waarom de gewijzigde overeenkomst nog steeds niet naar De Nationale Assemblee is gestuurd. Deze toezegging werd tijdens de Jaarrede door waarnemend president Ashwin Adhin op 29 september vorig jaar nog gedaan. Op 18 juli was deze kwestie punt van bespreking in De Nationale Assemblee, waar ook president Desi Bouterse aanwezig was. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei na vragen van Assembleeleden dat de gewijzigde overeenkomst naar het college zou worden gestuurd.

Geerlings-Simons zei, dat zij schriftelijk de president zal herinneren aan de toezegging die de regering gedaan heeft. Uiteindelijk zei Bouterse, dat hij zich gewonnen gaf. 'Granmanoso, dan ben ik abuis.'

Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op, dat het erg is dat de president naar de vergaderzaal komt en niet weet dat Brokopondo-overeenkomst gewijzigd moet worden, terwijl hij een team van deskundigen had gestuurd naar het parlement. 'Dit geeft aan hoe het land op dit ogenblik bestuurd wordt', zei de volksvertegenwoordiger.

Hij zei verder, dat de vraag gesteld is of voor de concessie Tranquillo is betaald. 'Is de overeenkomst met IAmGold over de joint venture gewijzigd? De aandelen zijn aan NV 1 gegeven, is het cadeau gegeven? Daar hebben wij duidelijkheid over gevraagd. Un no wan yere los losi boor bori dyaso. Un wan yere san e pesa. Er zijn regels. Als u het land zonder regels wil besturen, doe dat. Maarm hier in het parlement moet u verantwoording afleggen. If yu no man, liba sturu dan ye gwe.' Hierna verliet een geïrriteerde president haastig de vergadering, gevolgd door de ministers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten