woensdag 28 februari 2018

President Bouterse verlaat geirriteerd en gehaast vergaderzaal Assemblee

Gajadien (VHP) schoffeert president: 'If yu no man, libi a sturu dan ye gwe'



President Desi Bouterse heeft gisteravond, dinsdag 27 februari 2018, tijdens de interrupties in De Nationale Assemblee de vergadering gehaast verlaten. Hij nam aanstoot aan de woorden van Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), die stelde dat de president vragen moet beantwoorden en zich aan de regels dient te houden die gelden in het parlement. 'If yu no man, libi a sturu dan ye gwe', zei Gajadien, aldus Starnieuws.


De NDP-fractie vroeg massaal een punt van orde, terwijl meteen na Gajadien, zijn fractiegenoot Mahinder Jogi aan het woord was.

In de tussentijd was de president opgestaan om de zaal te verlaten. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vroeg de president of hij de vergadering aan het verlaten was. Bouterse knikte naar haar ten groet en liep de vergaderzaal uit. Hij wilde aanvankelijk rechtstreeks via de galerij de vergaderzaal verlaten, maar keerde kennelijk ingefluisterd door ondervoorzitter Melvin Bouva (NDP) op zijn schreden terug en verliet het college via het midden van de vergaderzaal in militaire pas, op de hielen gevolgd door de ministers die op dat moment aanwezig waren.

Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, zei dat het de tweede keer was dat Gajadien 'het instituut van de president zo heeft beledigd'. Hij merkte op dat het instituut van de president beschermd dient te worden. Gajadien moet zijn woorden terugnemen, voerde Abdoel aan.

Hierop verdaagde een geïrriteerde Geerlings-Simons de begrotingsbehandeling zonder nadere toelichting naar donderdag, nadat ook de ministers vertrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten