woensdag 28 februari 2018

Voedselcrisis in Venezuela raakt ook dieren in dierentuin

In het Zulia-dierenpark te San Francisco zijn botten van poema's zichtbaar

(Bron foto's: AFP)


De voedselcrisis in Venezuela raakt niet alleen mensen, zoals schokkende dierentuinfoto's onthullen. De dierentuin in de stad San Francisco offert varkens en geiten op om andere soorten te kunnen voeden, omdat tekorten erger worden. De dieren voelen de effecten van de voedselcrisis in het land. In het Zulia-dierenpark in de stad San Francisco lijdt een aantal dieren aan ernstige ondervoeding, waaronder twee puma's die zoveel aan gewicht zijn kwijtgeraakt, dat hun botten duidelijk zichtbaar door hun huid steken.



Eenden, varkens en geiten moesten worden geofferd om andere soorten in de dierentuin te voeden, die medio februari werd gesloten nadat schokkende beelden van de uitgehongerde dieren openbaar werden.

Een Afrikaanse leeuw, een Bengaalse tijger, een jaguar, verschillende ocelotten en roofvogels - allemaal vleesetend - zijn ook ondervoed, aldus dierentuinarbeiders.



'De Bengaalse tijger was een van de grootste, en de leeuw was slank vanwege zijn hoge leeftijd, maar hij is ook afgevallen', zeiden ze.


Een dierentuinverzorger vertelde het lokale Venezolaans blad Panorama dat katachtigen elke dag tussen 8% en 10% van hun gewicht moeten eten. Maar, dankzij het voedseltekort in het land, eten ze dat aantal een keer per week.

De Mexicaanse acteur en filantroop Raúl Julia Levy zei, dat zijn stichting in Malibu bereid was om te helpen. In een Twitter-bericht gericht aan de Venezolaanse president Nicolás Maduro zei hij: 'Ik wil mijn stichting ter beschikking stellen om de dieren van alle dierentuinen in Venezuela te redden.' 




Foto's van de dieren, gedeeld door Panorama, hebben alarm geslagen: 'Ze werden opgesloten als huisdieren en ondervoed. Ze herstelden, maar met de crisis lijkt het alsof ze erger zijn geworden, het lijkt erop dat ze zijn gekrompen', zeiden dezelfde bronnen. Het management in de dierentuin heeft de nijpende situatie erkend en de schuld gegeven aan 'het gebrek aan budget, inflatie en voedselschaarste.'


Een mannelijke en vrouwelijke condor uit de Andes, geboren in gevangenschap en overgebracht naar de dierentuin als onderdeel van een reproductief plan om de soort voor uitsterven te behoeden, hebben weken te weinig voedsel gekregen. Twee kuifcaracara's hadden zo'n honger, dat ze de andere roofvogel in hun kooi aten. 'Een paar uilen hebben hetzelfde gedaan', zeiden de medewerkers van de dierentuin. Nadat de situatie aan het licht kwam, kondigde de burgemeester van San Francisco, Dirwings Arrieta, aan dat de dierentuin zou worden geherstructureerd.


In een persbericht zei de burgemeester, dat de autoriteiten begonnen waren met het repareren van het watersysteem en het verhogen van het loon van de arbeiders - zonder te verwijzen naar ondervoeding.

Maar, na 13 jaar werken als Zulia's dierenarts, is dr. Carlos Silva niet optimistisch over de toekomst van de dierentuinen van Venezuela. 'Wat ik in Zulia zag, kon alleen begrepen worden in landen waar gewapende oorlogsvoering heerst', zei hij. 'En het zijn allemaal politieke kwesties waar de dieren niets vanaf weten.'

(Suriname Mirror/El Pais/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten