woensdag 28 februari 2018

'Bedrijf belast met beladen en afhandeling vliegtuigen wordt de wacht aangezegd'

Bouterse: 'Er kunnen daadwerkelijk veiligheidsrisico's ontstaan als niet wordt ingegrepen'

(Bron screenshot: YouTube/DNA Suriname)
President is al anderhalf jaar bezig met de situatie bij de SLM


President Desi Bouterse heeft gisteravond in De Nationale Assemblee gezegd, dat het bedrijf dat belast is met het beladen en afhandeling van vliegtuigen de wacht wordt aangezegd. Het staatshoofd zei dat de fout niet bij de SLM ligt. 

Het Professional Consultancy Service & Uitzendbureau, dat door de SLM is aangetrokken voor beladen en afhandelen van vluchten, presteert volgens Bouterse ondermaats. Er kunnen daadwerkelijk veiligheidsrisico's ontstaan als er niet daadwerkelijk wordt ingegrepen.

Deze kwestie is heet hangijzer geworden nadat de Ware Tijd de zaak in de publiciteit bracht. De krant zegt over een dossier van 500 pagina's te beschikken, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 28 februari 2018.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons vroeg de regering om nog tijdens de vergadering duidelijkheid te geven, aangezien het om een ernstige kwestie gaat.

De oppositie én de coalitie namen geen genoegen met het antwoord van minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie die pas na 9 maart verduidelijking kon geven. Hij deelde mee, dat de directeur van burgerluchtvaartwaakhond CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname) in China is voor het keuren van een lease vliegtuig. Hij wilde niet alleen met Robbi Lachmising, directeur van de SLM, over deze kwestie praten. Miranda zei, dat de CASAS niet heeft aangegeven dat de SLM niet luchtwaardig zou zijn.

De fractieleiders in De Nationale Assemblee voerden aan, dat deze kwestie niet zo lang op zich kan laten wachten, aangezien het gaat om veiligheid die nationaal en internationaal gegarandeerd dient te worden. Aan de minister werd gevraagd om gedurende de vergadering de stand van zaken door te geven. Indien dat niet zou kunnen, moesten de vliegtuigen van de SLM aan de grond worden gehouden tot er duidelijkheid zou komen, zei NDP-fractieleider André Misiekaba.



De president gaf gisteravond te kennen, dat hij anderhalf jaar met de situatie bij de SLM bezig is. Hij heeft met de leiding van de SLM én met de beladers gesproken, maar er is geen verbetering opgetreden. De adviseurs van de regering hebben aangegeven dat er ingegrepen moet worden. Minister Miranda moest een brief krijgen van de Raad van Commissarissen hierover.

Bouterse merkte op, dat het personeel belast met de belading oververmoeid raakte met als gevolg stress en onzorgvuldigheid. 'Wij weten wat ontvangsten zijn. Wíj weten op basis van het werk hoeveel mensen ingezet moeten worden', zei de president.

Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft in brieven deze kwestie aangehaald en gevraagd om de zaak aan te pakken. Er wordt een nieuw bedrijf aangetrokken met ervaring om de vliegtuigen te beladen en af te handelen. Er moet snel gehandeld worden, stelde de president.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten