woensdag 28 februari 2018

Psychologen en psychiaters weigeren om rapporten uit te brengen over verdachten en traineren rechtszaken

Specialisten zijn wanbetaling vanuit overheid meer dan zat

Deken Orde van Advocaten: 'De overheid moet zorgen dat specialisten betaald worden, omdat ze hun werk doen'

 
De Ware Tijd bericht vandaag, woensdag 28 februari 2018, dat al meer dan een maand de behandeling van sommige rechtszaken stagneert doordat psychologen en psychiaters weigeren om rapporten uit te brengen over verdachten. Ze zijn de wanbetaling van de overheid beu. 

Kantonrechters hebben al vroeg in januari tegen verdachten en advocaten gezegdm dat rechtszaken verschoven moeten worden, omdat psychologische en psychiatrische rapporten niet geleverd zijn vanwege de actie van de deskundigen.

De deken van de Orde van Advocaten Harish Monorath maakt zich zorgen over de stagnatie. 'Wij als advocaten vinden dat de overheid ervoor moet zorgen dat specialisten betaald worden, omdat ze hun werk doen. Als de rechter nu een rapport opvraagt bij de behandeling van een zaak moet hij of zij het proces steeds verschuiven naar een andere datum. Dit zorgt voor vertraging van de behandeling van deze zaken. Enkele advocaten moeten door de actie van psychologen en psychiaters ook steeds hun cliënten vertellen dat de behandeling van hun zaak langer dan gebruikelijk zal duren. Dit zorgt vaak voor een conflict tussen verdediger en cliënt. Twee weken geleden liep de spanning tussen een verdachte en advocaat zo hoog op dat ze zich terugtrok. De cliënt was van mening dat hij geen bijstand van haar kreeg, terwijl er sprake was van uitstel van de zaak vanwege onder andere het ontbreken van een psychiatrisch rapport. Het duurt soms wel acht maanden voordat zo'n rapport wordt afgegeven.'

Monorath zegt, dat de organisatiestructuur van de overheid aangepast moet worden en dat de regering zo snel als mogelijk voor een oplossing moet zorgen.

'Er moet ook geluisterd worden naar de specialisten, want als het probleem aanhoudt, wordt het erger. Dit is gewoon teleurstellend. Het mag niet zo doorgaan. Op zo'n manier doe je alle partijen tekort. Het belang van zowel rechters, advocaten als verdachten wordt geschaad.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten