woensdag 28 februari 2018

Assembleeleden willen snel opheldering over veiligheidssituatie bij SLM

Coalitie en oppositie willen niet wachten op terugkeer CASAS-directeur uit China

Assembleevoorzitster: 'Het gaat niet over onveiligheid of niet luchtwaardig zijn van SLM-toestellen, maar om problemen bij beladen van àlle vliegtuigen die vanaf Zanderij vertrekken'


Het parlement wil niet een week wachten op antwoorden van de regering omtrent mogelijke problemen inzake de veiligheidssituatie bij de SLM naar aanleiding van een bericht gisteren in de Ware Tijd. De Assemblee stond er dinsdag 27 februari 2018, tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling, eensgezind op, dat minister Jerry Miranda (Openbare Werken, Toerisme & Communicatie) tijdens de vergadering met een gedegen antwoord kwam.

De bewindsman had voorgesteld pas na 9 maart te reageren, omdat hij de directeur van luchtvaartwaakhond CASAS (Civil Aviation Safety Authority Suriname), Brian de Souza, die momenteel in China vertoeft voor controles van een Boeing 737-700 die door de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij wordt geleaset, tegelijk met de directeur van de SLM wil horen.

Uit confidentiële correspondentie en klachtbrieven, waar de Ware Tijd de hand op zou hebben  weten te leggen, blijkt dat er veel schort aan het naleven van veiligheidsstandaarden bij het beladen van vliegtuigen.

NPS-fractieleider Gregory Rusland voerde aan, dat deze kwestie van dermate groot belang is dat het parlement niet een week kan wachten voordat de minister met officiële informatie komt. Desnoods wordt van de moderne technologische mogelijkheden gebruikt gemaakt om via videoconferentie met de directeur van CASAS in contact te treden.

Rusland kreeg bijval van NDP-collega André Misiekaba, die ook benadrukte dat het om een te belangrijke kwestie gaat. Indien de bewindsman niet concreet op de zaak kon ingaan zou hij namens het parlement oproepen om alle vliegtuigen van de SLM een vliegverbod op te  leggen totdat klaarheid is gebracht. Voorgesteld werd, dat de CASAS-directeur zijn dienstreis onderbreekt en onmiddellijk naar Suriname terugkeert.

Ook de fractieleiders van de VHP, ABOP, Pertjajah Luhur en DOE vonden het voorstel van Miranda onacceptabel en drongen aan op een zeer spoedige reactie. Marinus Bee (ABOP) voerde aan dat ook bij afwezigheid van de directeur de CASAS als luchtvaartautoriteit ten alle tijde over de gevraagde informatie zou moeten beschikken. Het voorstel van de minister om een week te wachten werd daarom resoluut afgewezen.

DOE-fractieleider Carl Breeveld, stelde verder voor dat een onderzoek ingesteld wordt naar de klokkenluiders die de informatie naar de Ware Tijd hebben uitgelekt. Er dienen volgens hem sancties opgelegd te worden, omdat functionarissen kennelijk niet goed zijn omgegaan met confidentiële informatie waarover ze de beschikking hebben.

Volgens Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons moet het voor de samenleving duidelijk zijn, dat de kwestie niet gaat over onveiligheid of het niet luchtwaardig zijn van SLM-toestellen, maar om problemen bij het beladen van alle vliegtuigen die vanaf Zanderij vertrekken. Miranda beloofde nog voor het einde van de vergadering te komen met officiële mededelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten