woensdag 28 februari 2018

Justitieel onderzoek naar aankoop ambassadegebouw in Parijs

Oppositie vermoedt dat er sprake is van corruptie

(Bron:: Streetview Google Earth/Suriname Mirror)


Er komt een justitieel onderzoek naar de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs. Dit heeft president Desi Bouterse gisteravond aangekondigd in De Nationale Assemblee tijdens de behandeling van de begroting 2018. De regering heeft in 2012 een pand in Parijs, Frankrijk, aangekocht voor de vestiging van de Surinaamse ambassade. 

Het staatshoofd merkte op, dat al drie keer documentatie is verstrekt aan de volksvertegenwoordiging en toch zijn er nog vragen. Na diepgaand overleg in regeringskringen is besloten dat er een zo groot mogelijk justitieel onderzoek komt, waardoor er klaarheid komt in deze zaak.

De oppositie heeft een motie ingediend tijdens de begrotingsbehandeling waarin de regering wordt opgedragen alle stukken door te geleiden naar het Openbaar Ministerie, 'teneinde met spoed een onderzoek in te stellen in samenwerking met CLAD en andere nationale en internationale experts'. De oppositie vermoedt dat er sprake is van corruptie, omdat er meer geld is betaald dan aanvankelijk is goedgekeurd door de Raad van Ministers.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi zei ingenomen te zijn met het signaal dat de president heeft gegeven. De stem van de oppositie is volgens de politicus gehoord.

Amzad Abdoel (NDP) vroeg de president de lijn door te trekken en ook te onderzoeken Carifesta, Naschoolse Opvang, de Srd 5 miljoen bestemd voor Kinderbijslag die verdwenen is, Srd 118 miljoen die verspild is tijdens Regering-Venetiaan 3 bij Openbare Werken.

Wat Mahinder Jogi (VHP) betreft kan de lijn inderdaad doorgetrokken worden naar waarom de nieuwbouw van Academisch Ziekenhuis Paramaribo niet is gekomen. 'Van wie was het eerste ontwerp? Hoe is de tweede indiener hieraan gekomen? Waarom het doorverkocht is in Nederland voor 5 miljoen?'

Carl Breeveld (DOE) stelde ook eerder op de dag, dat er plagiaat zou zijn gepleegd met het ontwerp. Dit zou voor 3 miljoen Amerikaanse dollar zijn doorverkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten