maandag 17 december 2018

Asielbeleid VS onder vuur na dood Guatemalteeks meisje (7) in opvangcentrum

Familieleden wijzen niet beschuldigende vinger naar de grenspolitie


- Familie roept wel op tot grondig onderzoek naar overlijden meisje
- Jakelin Amei Rosmery Caal Maquin kreeg stuiptrekkingen in opvangcentrum grenspolitie in Lordsburg, in de staat New Mexico


Het asielbeleid van de Verenigde Staten ligt zwaar onder vuur, maar nu nadat een zevenjarig meisje uit Guatemala stierf nadat zij en haar vader werden vastgehouden door Amerikaanse grensagenten. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn de omstandigheden in de opvangcentra slecht. 

Eerder gingen geluiden dat Jakelin Amei Rosmery Caal Maquin zou zijn overleden aan de gevolgen van uitdroging door haar lange reis van Guatemala via Mexico naar de Amerikaanse grens. Nu blijkt dat ze voldoende had gegeten en gedronken. Dat zegt de familie van het meisje in een verklaring.




De dood van het meisje wakkert de kritiek aan op het harde Amerikaanse asielbeleid van de Verenigde Staten.

In de verklaring wijzen de familieleden echter niet naar de grenspolitie. Wel riepen zij op tot grondig onderzoek naar het voorval.
Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft al zo’n onderzoek beloofd.

Het meisje maakte met haar vader deel uit van een groep van 163 migranten die illegaal de grens waren overgestoken tussen Mexico en de Verenigde Staten. Volgens de Washington Post verbleef het meisje al acht uur in een opvangcentrum van de grenspolitie in Lordsburg, in de staat New Mexico, toen ze stuiptrekkingen kreeg. Ze overleed later in een ziekenhuis.



(Suriname Mirror/The Washington Post/ANP/La Prensa/The Columbian/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten