maandag 17 december 2018

Zorgen onder leden Assemblee over ongelukken met vrachtwagens op Wijdenboschbrug

Assembleeleden willen dat overheid snel maatregelen treft om veiligheid op brug te garanderen

'Meeste ingevoerde trucks zijn afgekeurd volgens internationale keuringsvoorschriften, ze worden hier gedumpt'


Parlementariërs maken zich zorgen over ongelukken op de Wijdenboschbrug waarbij vaak zwaarbeladen trucks betrokken zijn. Auto’s lopen regelmatig schade op, terwijl bestuurders en inzittenden gewond raken. Ook ontstaan er files op de brug. Assembleeleden, voornamelijk uit de vaste commissie voor Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), willen dat de overheid snel maatregelen treft om de veiligheid op de brug te garanderen. Zij zullen de situatie opnieuw aankaarten in De Nationale Assemblee (DNA) en voorstellen doen, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 17 december 2018. 

Het DNA-lid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) uit Commewijne rijdt regelmatig over de brug en heeft het veiligheidsprobleem vaak aangekaart en adviezen gegeven. Zij concludeert, dat het beleid van OWT&C te wensen overlaat. 'We brengen mensenlevens in gevaar door de aanrijdingen. Als het om een enkel geval gaat, konden wij nog zitten kijken, maar wat wij recent in het nieuws zagen, is niet mooi. Misschien moeten de voertuigen op een later tijdstip wanneer het niet druk is, over de brug', zegt ze, doelend op de vaak zwaarbeladen trucks die onder andere boomstammen vervoeren. Haar voorstellen zijn vaak gericht aan het ministerie van Justitie en Politie.

'De bestuurders hebben politiebegeleiding nodig. Ze komen elke keer met dezelfde smoes dat hun remmen ze in de steek laten en daarom moet er een controlemechanisme zijn. Als je met een zware truck rijdt, moet je weten dat zoiets kan gebeuren als je voertuig niet in orde is.' De politica dringt erop aan, dat de politie streng gaat opletten.

Collega-parlementariër Riad Nurmohamed (VHP) schrijft de oorzaak van de problemen op de brug vooral toe aan de keuringsinstanties en aan het gebrek aan zorg van de eigenaren voor hun voertuigen. 'De meeste ingevoerde trucks zijn afgekeurd volgens de internationale keuringsvoorschriften. Ze worden hier gedumpt.'

Hij wil dat de keuringsbedrijven serieuzer werken en voertuigen afkeuren die niet voldoen. 'Het blijkt steeds weer dat trucks en vrachtwagens waarvan duidelijk te merken is dat ze niet veilig zijn, op straat rijden en eigenlijk niet door de keuring hadden mogen komen.' De parlementariër pleit ervoor dat keuringsinstanties de bevoegdheid krijgen voertuigen af te keuren voor deelname aan het verkeer. Dit zou vanuit de regering beter gecoördineerd moeten worden. Ook aan het tonnage moet aandacht besteed worden, waarbij rekening gehouden moet worden met de conditie van de wegen. 'Dit zijn zaken die al voorgelegd zijn aan de regering.'

Nurmohamed zal met collega's aandacht voor deze zaken vragen, gezien de ernst van de situatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten