maandag 17 december 2018

Zo'n 40 homokoppels zijn tijdens collectieve ceremonie in Sao Paulo, Brazilië, getrouwd

Koppels vrezen dat Jair Bolsonaro huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht gaat beperken


Ongeveer 40 homokoppels zijn tijdens een collectieve ceremonie in Sao Paulo in Brazilië getrouwd. De paren zijn getrouwd, omdat ze vrezen dat de verkozen president Jair Bolsonaro het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht zou kunnen beperken, meldde Associated Press (AP) zaterdag 15 december 2018.

Het homohuwelijk is sinds mei 2013 legaal in Brazilië, maar er is vrees dat Bolsonaro dat recht kan intrekken wanneer hij in januari aantreedt. Bolsonaro haalt al vele jaren de krantenkoppen vanwege zijn opmerkingen, waarvan er vele zijn gericht tegen de LGBT + -gemeenschap.

In mei 2002 bedreigde hij ook homoseksuele mannen, zeggende dat als hij 'twee mannen elkaar op straat aan het kussen' zag, hij ze zou 'slaan'.

Hij vertelde Playboy in 2011 ook, dat hij liever heeft dat zijn zoon sterft dan dat hij homo is: 'Ik zou niet in staat zijn om van een homoseksuele zoon te houden. Ik geef er de voorkeur aan dat hij sterft door een ongeluk.'

In 2015 overwon hij controverse toen hij zei dat ziekenhuispatiënten de optie hadden om 'homo-bloed' te weigeren.

Tientallen paren wisselden geloften uit tijdens de ceremonie in Casa1, een non-gouvernementele organisatie (ngo) die ondersteuning biedt voor kansarme LHBT-jongeren. De organisatie bracht bijna $ 12.000 bijeen om uitgaven te dekken als onderdeel van een campagne om de ceremonie te houden in het licht van de 'politieke situatie'. 'Het is onze manier om de vlag te hijsen voor onze rechten in deze nieuwe setting', vertelde Lais Risatto, een ngo-lid, aan AP.



Gewelddadige sterfgevallen onder LHBT-mensen in Brazilië bereikten in 2017 een recordaantal, zo meldde de oudste LGBT-waakhond van het land, Grupo Gay de Bahia, eerder dit jaar. Er waren vorig jaar 387 moorden en 58 zelfmoorden onder LHBT's, een stijging van 30 procent ten opzichte van de gemelde 327 doden in 2016.

Brazilië heeft een hoog aantal moorden, maar de waakhond heeft gezegd dat het alleen sterfgevallen omvat die rechtstreeks door homofobie werden veroorzaakt of transfoob geweld. Luiz Mott, de president van Grupo Gay de Bahia, zei, dat het toenemende geweldsniveau gedeeltelijk werd veroorzaakt door de groei en publiciteit van ultraconservatieve politici.

(Suriname Mirror/PinkNews/YouTube/EuroNews)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten