maandag 17 december 2018

'Als je niet gecontroleerd wilt worden, ga dan niet naar een evenement'

'Alleen wanneer iemand zich niet kan legitimeren als politieagent mag hij geweerd worden'


'Als je niet gecontroleerd wilt worden, ga niet naar het evenement.' Dit zegt NDP-parlementslid en voormalig politie-inspecteur Keshopersad Gangaram Panday vandaag, maandag 17 december 2018, in de Ware Tijd. Hij reageert op verklaringen van de politie, dat ook een politieagent die privé een evenement bezoekt, zijn dienstwapen bij zich moet hebben. Die verklaringen kwamen nadat gebleken is, dat steeds vaker de toegang wordt geweigerd aan politieagenten die buiten diensttijd gewapend een evenement willen bezoeken. 

De parlementariër stelt ook, dat alleen wanneer iemand zich niet kan legitimeren als politieagent hij geweerd mag worden. In de uitgegeven evenementenvergunning staat, dat vuurwapenbezit verboden is.

Het Handvest van de Politie schrijft voor dat de politieambtenaar een legitimatieplicht heeft. Het artikel luidt:

'Ambtenaren van politie, die niet in politie-uniform zijn gekleed, zijn verplicht zich desgevraagd tegenover eenieder, tot wie zij een vordering richten of aan wie zij een bevel geven, behoorlijk te legitimeren.'

Gangaram Panday legt uit, dat gevallen van weigering zich eerder hebben voorgedaan in discotheken in de binnenstad met een permanente vergunning. Hierin staat het wapenverbod vermeld. Hij zegt dat politieagenten die daar tekeergingen door de korpschef zijn gestraft. 'Zij vonden dat een burger onbevoegd is om hen te controleren op het al dan niet dragen van een vuurwapen. Als een wapen werd aangetroffen, werd dat door de beveiliging opgeëist voor bewaring, maar ook dat wilden de politieambtenaren niet.'

De kwestie van het al dan niet gewapend bezoeken van een evenement werd weer actueel, nadat donderdag tijdens het GOw2-concert in @Live Entertainment Center agenten de toegang is ontzegd op grond van wapenbezit.

Politievoorlichter Humphrey Naarden maakt zich boos, omdat dit probleem zich vaker voordoet. Hij stelde vrijdag, dat een politieman altijd zijn dienstwapen bij zich moet hebben. In het verlengde hiervan zei inspecteur Revelino Eijk van de Politiebond, op persoonlijke titel, dat door de weigerachtige houding van organisatoren van evenementen politieambtenaren dan bijna nergens heen kunnen om zich te vermaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten