maandag 6 augustus 2018

Zes verdachten gearresteerd voor mislukte aanslag met bomdrones op president Maduro, Venezuela

Actiegroep Soldados de Franelas eist op Twitter verantwoordelijkheid voor aanslag op


Venezuela heeft zes verdachten gearresteerd voor de mislukte aanslag met bomdrones op president Nicolás Maduro. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Arreaza, zondag 5 augustus 2018 bekend gemaakt. 

De drones met explosieven gingen zaterdagavond af tijdens een toespraak van Maduro in de hoofdstad Caracas. De president bleef ongedeerd, maar zeven soldaten van de nationale garde raakten gewond door de explosie.

Volgens de minister wordt een van de verdachten ook verdacht van betrokkenheid bij een aanval op een militaire basis. Een andere verdachte zou in 2014 betrokken zijn geweest bij protesten tegen de zittende regering.


Na de aanslag sprak Maduro over een complot van rechts. Hij schreef de poging toe aan de vertrekkende Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, en 'extreemrechts' in Venezuela. Zij zouden zijn geholpen door de Verenigde Staten. De financiers van de aanslag zouden in de Amerikaanse staat Florida wonen.

John Bolton, de nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft gezegd dat zijn land niets te maken heeft met de explosieven. 'Ik kan ondubbelzinnig zeggen dat er geen overheidsbemoeienis van de VS bij dit incident is', zei Bolton in een interview met de Amerikaanse zender Fox News.

Of de claim van de Venezolaanse autoriteiten legitiem is, is lastig te zeggen. Volgens brandweermensen ter plaatse explodeerde er in een appartement een gastank, meldt persbureau AP. Dat appartement was in de buurt van de toespraak. Daardoor was rook te zien vanuit het raam.


En om de verwarring nog groter te maken: een actiegroep (Soldados de Franelas, Soldaten in T-Shirts) eiste op Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Voor die claim is geen bewijs.


Volgens NOS-correspondent Marc Bessems kan president Maduro deze aanslag gebruiken om tegenstanders op te pakken. 'Of ze nu wel of niet iets met die aanslag te maken hadden', zegt hij. Ondanks de tegenstrijdige berichten lijkt het er wel steeds meer op, dat er inderdaad drones zijn gebruikt.

(Suriname Mirror/NOS/Nu.nl/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten