maandag 6 augustus 2018

Mensenrechten geschonden bij behandeling drie inheemse pasgeborenen in ziekenhuis noorden Mexico

Baby's gestorven als gevolg van nalatigheid en gebrek aan geschikte medische apparatuur


In een ziekenhuis in een afgelegen en gemarginaliseerde gemeenschap in het noorden van Mexico zijn drie inheemse pasgeborenen gestorven als gevolg van nalatigheid en een gebrek aan geschikte medische apparatuur, wat bezorgdheid wekt over discriminerende praktijken in La Sierra Tarahumara. 

De Nationale Mensenrechtencommissie (Comisión Nacional de Derechos Humanos, CNDH) zei, dat er voldoende bewijs is om mensenrechtenschendingen te suggereren bij de behandeling van vier inheemse pasgeborenen in het Gemeenschapsziekenhuis van Guadalupe y Calvo, van wie er drie stierven.

De commissie presenteerde een reeks aanbevelingen aan de gouverneur van Chihuahua, Javier Corral Jurado.



De gemeente Guadalupe y Calvo ligt aan de zuidpunt van Chihuahua, de grootste staat van Mexico - ver weg van de hoofdstad. Het is een regio die geteisterd wordt door georganiseerde misdaad, waar de overheid grotendeels symbolisch is en vaak ten prooi valt aan criminele netwerken.

In een communiqué zei de CNDH, dat het personeel van het ziekenhuis effectieve zorg voor de kinderen had moeten bieden, rekening houdend met hun gezondheidstoestand, maar verzuimde dit te doen.


Het ziekenhuis miste ook geschikte medische apparatuur - inclusief couveuses en een intensive care-afdeling voor pasgeborenen - en daarmee is de ongelijkheid aangetoond in een regio die het meest wordt bewoond door inheemse volkeren.

De CNDH meldde ook, dat de zuigelingen zonder de supervisie van een arts werden behandeld door een laatste jaars student geneeskunde, wat leidde tot onjuiste medische aandacht en uiteindelijk tot drie sterfgevallen.


Een jonge inheemse inheemse O'dam (ook wel 'Tepehuan' in het Spaans) vrouw in het ziekenhuis was bevallen van een tweeling met ademhalingsproblemen, koorts en risico's van neonatale sepsis en nectrotizing enterocolitis. Een inheemse Raramuri (of 'Tarahumara') vrouw kreeg een baby met dezelfde symptomen. In beide gevallen kon het personeel de problemen niet goed aanpakken of de pasgeborenen op intensive care-afdelingen of in couveuses plaatsen

Een andere vrouw baarde een meisje met ademhalingsmoeilijkheden, tachypneu en sepsis, die niet goed werden behandeld, maar haar leven werd gered nadat ze werd overgebracht naar een ander ziekenhuis.

Chihuahua's mensenrechtencommissie ontdekte de zaak door mediaberichten en startte een onderzoek, maar gaf de zaak door aan de CNDH, omdat het een kwestie van nationale publieke opinie werd. CNDH riep toen de gouverneur van Chihuahua op om de slachtoffers en hun verwanten te compenseren, met inbegrip van het verstrekken van psychologische en medische zorg voor het leven van het enige overlevende kind. De gouverneur werd ook onder druk gezet om een ​​onderzoek en juridische procedures in te stellen, evenals de voorwaarden van het ziekenhuis te verbeteren en ervoor te zorgen dat het personeel goed is opgeleid.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten