maandag 6 augustus 2018

Extreemrechtse presidentskandidaat in Brazilië Jair Bolsonaro kiest generaal als zijn tweede man

Hamilton Mourao: 'Een voorrecht om deel te nemen aan wederopbouw van het land'


De extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro, een van de koplopers in de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië, heeft een leger generaal gekozen om zijn tweede man te zijn. De 63-jarige, lid van de Partido Social Liberal en zelf een voormalig legerkapitein, kondigde zijn keuze voor reserve generaal Hamilton Mourao zondag 5 augustus 2018 aan.

Mourao, van de conservatieve Partido Renovador Trabalhista Brasileiro, vertelde verslaggevers dat het 'een eer en een voorrecht is om deel te nemen aan de wederopbouw van het land'.



Vorig jaar sprak Mourao controversieel zijn steun uit voor een militaire interventie in de politiek om de toenemende sociale problemen in Brazilië op te ruimen, zoals een snelgroeiend moordpercentage en wijdverspreide corruptie op hoog niveau.


Bolsonaro heeft ook kritiek gekregen vanwege het feit, dat hij in de loop van de jaren talloze controversiële uitspraken heeft gedaan over ras, geslacht en seksuele geaardheid. In de aanloop naar de verkiezingen van 7 oktober heeft hij beloofd de misdaad en corruptie aan te pakken.

Bolsonaro zal naar verwachting tussen 19 en 22 procent van de stemmen winnen, volgens opiniepeilingsgegevens die vorige week zijn gepubliceerd door onderzoeksinstituut Data Poder 360. Alleen voormalig president Luiz Ignacio 'Lula' da Silva blijft  Bolsonaro voor, met 31 procent, ondanks veroordeeld te zijn vanwege corruptie.

De 72-jarige, die Brazilië twee termijnen (2003-2010) regeerde, werd vorige week genoemd als de kandidaat van de linkse Partido dos Trabalhadores, maar zal waarschijnlijk uitgesloten worden van deelname aan van de verkiezingen.

Een kandidaat moet een meerderheidsstem krijgen - 50 procent plus één - om een ​​absolute overwinning te behalen. Als dat niet lukt, zal er twee weken later een tweede stemronde plaatsvinden tussen de twee beste kandidaten.

'Met het twee ronden format van de verkiezingen, en een kandidaat die een meerderheidsaandeel van de stemming nodig heeft om het presidentschap te behalen, denk ik niet dat Bolsonaro zal kunnen winnen', zei professor Francisco Panizza, een deskundige op het terrein van Latijns-Amerikaanse politiek aan de London School of Economics. Hij voegde er echter aan toe, dat de extreemrechtse kandidaat voldoende steun zou kunnen krijgen om deel te nemen aan de tweede ronde. 'Mensen hebben een gevoel dat politici hun grieven niet aansnijden en, als we de afgelopen jaren iets hebben geleerd, na de Brexit-stemming in het Verenigd Koninkrijk en de verkiezing van Donald Trump in de VS, is het zo dat je nooit een veilige voorspelling kunt doen', zei Panizza.

Elke presidentsverkiezing in het land sinds 2002 is doorgegaan naar een tweede ronde.

Lula's running mate Bolsonaro's nominatie van Mourao kwam, toen Lula's partij ook de running mate aankondigde - voormalig burgemeester van São Paulo, Fernando Haddad. Lula zei, dat Haddad zowel zijn vice-presidentskandidaat als campagnewoordvoerder is totdat een definitieve rechterlijke uitspraak is gedaan over de vraag of de gevangen genomen politicus mag gaan voor een derde ambtstermijn.


De Braziliaanse wet verbiedt mensen met een strafrechtelijke veroordeling om binnen acht jaar nadat ze schuldig zijn bevonden deel te nemen aan verkiezingen. Lula werd in augustus veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, omdat hij een appartement aan zee accepteerde als smeergeld van het Braziliaanse bouwbedrijf OAS. In januari handhaafde een Hof van Beroep unaniem zijn veroordeling en verhoogde de gevangenisstraf tot 12 jaar.

De definitieve uitspraak over de kandidatuur van Lula zal naar verwachting plaatsvinden op 15 augustus, de datum waarop alle partijen hun kandidaten moeten registreren bij het Tribunal Superior Eleitoral.

Corruptie van politieke en zakelijke figuren is wijdverspreid in Brazilië. Vorig jaar stond het land op de 96e plaats van de 180 op de corruptie-index van Transparency International. Sinds 2014 zijn meer dan 150 bedrijfsleiders, multinationale ondernemingen en politici - waaronder Lula - gearresteerd of vervolgd als onderdeel van een groot corruptieonderzoek bekend als Lava Jato.


(Suriname Mirror/Al Jazeera/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten