maandag 6 augustus 2018

'Uitdelen 3.088 schooltassen door first lady is schaamteloos, verwerpelijk en belachelijk'

Belfort (ABOP): 'First lady, u moet zich diep schamen!'

- 'Iedereen is nu in armoede gedompeld, dan komt president Bouterse met pakketten en zoete praatjes'
- 'Met het geven van een schooltas heeft u nog niets gedaan, first lady, want schoolgeld, kleding en voeding moeten de kinderen zelf betalen'


'Schaamteloos, verwerpelijk en belachelijk.' Zo typeert ABOP-parlementariër Edward Belfort vandaag, maandag 6 augustus 2018, in het Dagblad Suriname de ‘politieke show’ waar schoolkinderen de afgelopen drie jaren zwaar door de regering van president Desi Bouterse zijn verarmd en hoge inschrijftarieven moeten betalen, maar nu zogenaamd met één van de 3.088 schooltassen, met een paar schoolschriften, uit handen van first lady Ingrid Bouterse-Waldring worden getroost. 

De ABOP’er neemt het de president vooral kwalijk, dat hij geen woord rept over het terugdraaien van de verhoogde inschrijfgelden voor het schooljaar 2018/2019.

'Omdat je er al bent, pinaar je de rest nu. Iedereen is nu in armoede gedompeld, dan kom je met pakketten en zoete praatjes. Je geeft je vrouw, de first lady, pakketten om aan de mensen die jij laat pinaren uit te delen. Dan gaat ze daar parmantig, uitgedost en notabene schaamteloos de kinderen van de lagere school een schoolpakketje geven, maar hun broers en zusters op de universiteit en middelbare school vergeet ze. Met het geven van een schooltas heeft u nog niets gedaan, first lady, want schoolgeld, kleding en voeding moeten de kinderen wel zelf betalen! First lady, uw echtgenoot heeft de mensen in deze verarmde situatie gebracht, dus u moet u diep schamen!', aldus Belfort.

Belfort benadrukt liever gezien te hebben, dat Bouterse-Waldring in plaats van het uitdelen van pakketten en schooltassen, juist besloten zou hebben om studenten van de middelbare scholen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) uit eigen zak een tegemoetkoming te geven. 'Dat is wat u moet doen, want dan bent u goed bezig', luidt de boodschap van Belfort aan de presidentsvrouw.

De politicus vraagt zich tegelijkertijd ook af waarom de first lady niet fel uitkomt en haar echtgenoot adviseert om de schoolgelden niet te verhogen. 'U bent al steenrijk. Waarom kunt u dat geld dat uw man zo achterover heeft gedrukt niet nemen en aan de mofinawangs geven? Waarom doet u dat niet? U speelt struisvogel! U stopt uw hoofd in het zand, terwijl uw man ervoor zorgt dat studenten van de universiteit nu niet verder meer zullen kunnen studeren', aldus de parlementariër.

Belfort benadrukt het vooral jammer te vinden, dat president Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin hun eigen idee van ‘gratis onderwijs’ nu ook tot een museumstuk hebben gemaakt. Bij aanvang van het schooljaar 2012/2013 had de regering het inschrijfgeld voor basis- en VOJ-scholen afgeschaft. Dit is echter vanaf het schooljaar 2016/2017 weer ingevoerd en nu verder opgeschroefd.  

'Mensen zijn gewoon misleid! Adhin, die toen minister was van onderwijs, zei dat het inschrijfgeld voor basis- en VOJ-scholen zou worden afgeschaft. Nadat de verkiezingswinst binnen was, is het weer geïntroduceerd, zogenaamd onder de naam materiaalkosten. Het is nu zo verergerd, dat men bijna Srd 2.000 aan inschrijfgeld op de Anton de Kom Universiteit van Suriname moet betalen. Dan heb je nog geen boeken, kleren en voeding gekocht, vervoer niet betaald en geen enkel stencil gekopieerd. Dan heb je een moeder met 1 kind op de universiteit, 2 op de middelbare school en 2 op GLO en VOJ (). Dan is de moeder interieurverzorgster. Waar vindt zij dan zoveel geld? Denk toch even na voor je die dingen verhoogt!', stelt Belfort.

Belfort voert aan, dat in zijn periode als student enkele jarengeleden  op de AdeKUS een inschrijfgeld van Srd 250 al een zware klus was te betalen.
'Dat was al heel veel, waardoor ik in termijnen moest betalen. De mensen willen studeren, maar ze kunnen dat geld niet betalen, waardoor het gros dan gewoon op straat zal zijn. Ik hoop daarom echt, dat de regering terugkomt op dit besluit, want de studenten kunnen het niet betalen. Alle personen die op de AdeKUS gestudeerd hebben, weten precies wat daar speelt. Het zijn geen rijkeluiskinderen, maar kinderen van de middenklasse, ambtenaren en hosselmangs die daar komen. Rijkeluiskinderen studeren in het buitenland en kunnen zich hoge bedragen permitteren. In een arm land is rijkdom iets om voor te schamen', aldus de politicus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten