maandag 6 augustus 2018

Topcommandant van paramilitaire groep AGC in Colombia gearresteerd

Carlos Antonio Moreno Tuberquia 'Nicolás' aangehouden in de stad San Rafael

(Bron foto: Twitter)

Een topcommandant van de AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia) is zondag 5 augustus 2018 gearresteerd, dagen nadat de paramilitaire groep had gezegd overgave aan Justitie te overwegen.

De arrestatie van 'Nicolas', een lid van het centrale commando van de groep, ook bekend als de 'Clan del Golfo', vond plaats in de stad San Rafael, ongeveer 35 mijl ten oosten van Medellin, Antioquia. Nicolas was bij de AGC, sinds de leiders het demobilisatieproces van de paramilitaire overkoepelende groep AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) hadden verlaten.



De commandant is een van de leden van het centrale commando dat wordt geleid door het voormalige AUC-lid 'Otoniel', die de groep leidde sinds de arrestatie van oprichter 'Don Mario  in 2009.

De regering van de Verenigde Staten beschuldigt de groep ervan Colombia's grootste drugshandelorganisatie zijn. Het parket van de procureur-generaal zei op Twitter, dat Nicolas zondag beschuldigd werd van samenzwering, terrorisme, moord en bedreiging in Medellin.


President Juan Manuel Santos feliciteerde de Nationale Politie en de openbaar aanklager met de arrestatie die plaatsvond kort nadat Santos had gezegd, dat hij verwachtte de demobilisatie van de grootste illegale gewapende groep van het land 'in de komende dagen' aan te kondigen.


De AGC heeft volgens de autoriteiten tussen 1.800 en 7.000 leden. De woordvoerder van de groep vertelde Colombia Reports, dat de paramilitaire organisatie 8.000 leden heeft, 'inclusief informanten'.

De groep ontkende vorige week 'informatie verstrekt door de media volgens wie er een onmiddellijke overgave zal plaatsvinden' in reactie op de ratificatie door de president van een wet die de collectieve overgave en vervolging van grote illegale gewapende groeperingen mogelijk maakt.

'Nicolas' zal niet kunnen genieten van de wettelijke voordelen van de mogelijke collectieve overgave van de AGC, die de groep sinds september vorig jaar heeft aangevraagd.

De AUC opvolgersgroep is een van de verschillende groepen die Colombianen op het platteland hebben geterroriseerd in gebieden waar de staat van oudsher nalatig en in feite niet bestaat.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Meridiano/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten