maandag 6 augustus 2018

PL legt voor het eerst geen krans bij monument Javaanse immigratie te Mariënburg

'Wij tolereren niet dat de regeringspartij een monument, bestemd voor het volk, occupeert'


Voor het eerst in de geschiedenis van de Pertjajah Luhur (PL) legt de partij geen krans bij het monument van de Javaanse immigratie te Mariënburg. 'Wij zullen niet tolereren dat de regeringspartij een monument, dat bestemd is voor het volk, occupeert', zegt partijleider Paul Somohardjo vandaag, maandag 6 augustus 2018, op Starnieuws. 

Nadat de Pertjajah Luhur om drogredenen geen vergunning had gekregen om in haar eigen locatie in het stafdorp te Mariënburg de Javaanse Immigratie te herdenken, heeft de partij besloten om alle activiteiten én de Bigi Sma Dey, te verplaatsen naar het Openluchtmuseum te Nieuw-Amsterdam. Ook al worden alle activiteiten gehouden in het Openluchtmuseum, het is altijd de bedoeling geweest van de partij om een kranslegging te doen bij het monument van Mariënburg.

De districtscommissaris van Commewijne, Adjaikoemar Kali, heeft de PL persoonlijk en via de media aangegeven, dat alleen vanaf drie uur 's middags de PL naar Mariënburg kan gaan voor het leggen van kransen.

Toen de Pertjajah Luhur jaren geleden het monument te Mariënburg had bekostigd, was het de bedoeling van de partij dat het monument voor elke Surinamer en op elk moment toegankelijk zou zijn, stelt Somohardjo. 'Omdat aan de partij beperkingen worden opgelegd voor haar jaarlijkse kranslegging, hebben wij met pijn in het hart besloten om dit jaar - voor het eerst in de geschiedenis van de partij - geen kranslegging te doen te Mariënburg.' 

De PL zegt niet te tolereren dat de regeringspartij NDP de plek occupeert. 'Want wanneer we dit eenmaal tolereren, dan zullen zij straks voor ons bepalen wanneer we poco poco mogen dansen, wanneer we een roti mogen eten, wanneer we naar een koto-misi-show mogen kijken of wanneer iemand een wayang-voorstelling mag opvoeren. Wij zijn ervan overtuigd dat het monument van Mariënburg, dat wij hebben bekostigd ten behoeve van het volk, weer snel ter beschikking zal komen van het gehele volk, indachtig onze doelstelling bij de plaatsing ervan.'

'Wij nodigen tevens een ieder uit om 'The Day of The Wong Jawa' te vieren en te gedenken, samen met onze Bigi Sma Dey, op donderdag 9 augustus bij het Openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam', zegt de partijvoorzitter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten