woensdag 11 juli 2018

Minister Getrouw: 'Door Spanje onderschepte 1.850 kilo cocaïne nièt uit Suriname, maar Brazilië'

Doekhie (NDP): 'Men schreeuwt te snel weer drugsvangst uit Suriname, en is blij want politiek wil men scoren'
 
NDP'er heeft het weer voorzien op collega Mathoera van de VHP


Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie gisteren in De Nationale Assemblee ontkend, dat de 1850 kilogram cocaïne, die onderschept is door Spaanse autoriteiten, uit Suriname afkomstig is. In de mededelingen van de Spaanse Justitie wordt aangegeven, dat de cocaïne in de zeilboot 'Pepper Sauce' vermoedelijk uit Suriname afkomstig is. 

'Ten aanzien van de drugsvangsten in Spanje, waarbij de drug overgeheveld is geworden op boten nabij de Surinaamse kust, is gebleken dat de drug niet uit Suriname, maar uit Brazilië afkomstig is', zei de bewindsman. Hij ging er niet verder op in, aldus vandaag, woensdag 11 juli 2018, Starnieuws.

Op 20 juni ontdekten de Spaanse autoriteiten voor de kust van Las Palmas 1.850 kilo cocaïne, ter waarde van 65 miljoen euro, aan boord van een zeilboot. Twee Fransen en een Engelsman werden gearresteerd. Door internationale samenwerking van inlichtingendiensten, was de Spaanse Justitie geïnformeerd over het overladen van de drugs vanuit een schip dat Paramaribo had aangedaan, in de zeilboot. Dit vond plaats voor de Surinaamse kust. Het schip en de zeilboot werden reeds geruime tijd gevolgd.



Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) merkte op blij te zijn, dat de minister aangegeven heeft dat de drugs waarschijnlijk uit Brazilië komt. Hij voerde aan, dat 'men te snel schreeuwt, weer drugsvangst uit Suriname. Men is blij want politiek wil men scoren'.

Het Assembleelid zei, dat het bewuste schip wel Paramaribo half beladen heeft aangedaan. Het vaartuig is eerst naar vier verschillende landen in het Caribisch gebied geweest, voor het in Suriname kwam. De cocaïne kon ook ergens anders zijn ingeladen, benadrukte Doekhie.

'Surinamers moeten voorzichtig zijn om in een hoerastemming te verkeren. Mensen die het meest schreeuwen hier, vergeten, dat in hun voorzaal 350 kilo drugs lag opgeslagen en toen de Narcotica Brigade de inval wilde doen, mocht het niet. Hogerhand heeft hen teruggefloten.'



Kort daarvoor had Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) het woord gevoerd. Ze wilde van de minister informatie hebben over drugsvangsten, ontmantelen van criminele organisaties en rechtshulpverzoeken.

Mathoera vroeg zich af, na Doekhie's uitspraken, of het kan dat een lid in De Nationale Assemblee zit en zich schuldig kan hebben gemaakt aan wat Doekhie beweert. 'Hoe kan dit de hamer passeren?', vroeg ze. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons zei hierop, dat zij Doekhie niet had horen zeggen 'een lid van het college', anders zou zij hebben ingegrepen. Volgens haar sprak Doekhie in algemene zin.

Doekhie kreeg het woord om te verduidelijken wat hij bedoelde. 'Voorzitter, ik heb ethiek en moraal in acht genomen. Ik heb het diplomatiek gebracht. Maar als u wil, dan kan ik zeggen, het is dat lid, Mathoera', zei Doekhie tot twee maal toe, wijzend naar Mathoera. Zijn microfoon was kort ervoor uitgeschakeld, maar zijn uitspraak werd door eenieder gehoord. Geerlings-Simons schorste hierop de vergadering. Nadat de vergadering was hervat, zei de voorzitster, dat overleg was gevoerd en teruggegaan moest worden naar de orde van de dag.

Mahinder Jogi (VHP) en Melvin Bouva (NDP) kregen naar aanleiding van de schorsing de gelegenheid om hun zegje te doen. Jogi voerde aan, dat het volk genoeg problemen heeft, die aangekaart zijn. 'Gefocust moet worden om de problemen op te lossen. Mensen die persoonlijk willen vechten, moeten dat op straat doen.'

Bouva zei, dat het niet de bedoeling kan zijn om de vergadering te verstoren of iets te zeggen over een ander lid. Ook hij vroeg om over te gaan tot de orde van de dag, waarmee deze zaak werd afgesloten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten