woensdag 11 juli 2018

Voor het eerst biedt een legergeneraal in Colombia zijn excuses aan voor massale executie van burgers

(Bron foto: El Tiempo)
Henry Torres militaire commandant die deelnam aan moord op zo'n 4.500 burgers


Voor het eerst heeft een legergeneraal zijn excuses aangeboden aan zijn slachtoffers voor zijn vermeende rol in de massale executie van burgers die zijn geëscaleerd onder voormalig president Alvaro Uribe. 

Generaal Henry Torres verscheen dinsdag 10 juli 2018 voor de Speciale Jurisdictie voor de Vrede (JEP, Jurisdicción Especial para la Paz), een tribunaal voor oorlogsmisdaden dat is ingesteld als onderdeel van een vredesproces dat tot doel heeft tientallen jaren gewapende conflicten te beëindigen en miljoenen slachtoffers recht te doen.

Volgens de aanklager was Torres een van de militaire commandanten die deelnamen aan de moord op minstens 4.500 burgers tijdens de twee regeringen van Uribe.

De moorden werden in de media gepresenteerd als gevechtsdoden en ze gaven mensen de valse gedachte, dat Uribe's zogenaamde beleid inzake 'democratische veiligheid' een succes was.

'Ik wil mijn excuses aanbieden aan de slachtoffers voor de schade die is aangericht', zei Torres op zijn eerste dag in de rechtbank, maar ontkende de verantwoordelijkheid voor de twee moorden waarvan hij wordt beschuldigd.

De generaal werd vergezeld door de persoonlijke advocaat van de voormalige president, Jaime Granados, die ontkende dat de commandant van het leger iets te maken had met de moorden waarvoor hij was gearresteerd. 'De generaal is zich ervan bewust dat de troepen onder zijn bevel deze misdaden hebben gepleegd. Het is zijn plicht om te erkennen dat dat niet juist was', zei Granados.

Niettemin, het bijdragen aan de waarheid 'betekent niet het accepteren van verantwoordelijkheid', benadrukte de advocaat. 'Ik heb geen van de doden veroorzaakt of gelast', vertelde Torres, die ervan beschuldigd wordt een rol te spelen in 113 moorden gepleegd onder zijn toezicht. De voormalige generaal wordt ook beschuldigd van het verbergen van andere ambtenaren die beschuldigd zijn in 'valse positieven' zaken. De militaire schande Torres, de voormalige bevelhebber van de XVI-brigade, wordt beschuldigd deel te hebben genomen aan zogenoemde 'valse positieven',  de executies van burgers die aan het publiek werden getoond als gevechtsdoden..



Colombia's Openbaar Ministerie documenteerde meer dan 4.500 slachtoffers van 'valse positieven', wat meer dan 5.000 militairen impliceert. Een recente studie zei, dat meer dan de helft van de gemelde gevechtsdoden onder Uribe geen guerrilla's waren, maar onschuldige burgers, wat een vals gevoel creëerde dat het leger het gewapende conflict met de FARC en andere rebellengroepen won die in 1964 begon en eindigde na een vredesovereenkomst in 2016.

Torres is een van de 23 generaals wiens vervolging is geëist door het Internationaal Strafhof, dat toezicht houdt op het vermogen van Colombia om oorlogsmisdadigers voor de rechter te dagen. Tot dusverre hebben 2.159 leden van de nationale veiligheidstroepen zich bij dit tribunaal gepresenteerd dat gevangenen en veroordeelde soldaten toestaat te wachten op een proces thuis en de gevangenis te ontwijken. Bijna 1.000 leden van de veiligheidstroepen zijn uit de gevangenis vrijgelaten nadat ze zich bij de JEP hadden geregistreerd.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten