woensdag 11 juli 2018

Dieven in Caracas, Venezuela, hebben het voorzien op grafornamenten....

Graven worden geplunderd voor metalen voorwerpen en zelfs menselijke botten die bij occulte ceremonies worden gebruikt



Verdriet stond te lezen op het gezicht van Ivonne de Gutierrez toen ze bloemen naar het graf van haar zoon bracht op een begraafplaats in de hoofdstad van Venezuela, alleen om te ontdekken, dat de grafstenen van verschillende familieleden verdwenen waren. De stukken met bronzen letters en religieuze symbolen die de graven van een neef en twee tantes identificeerden, waren sinds haar bezoek een week eerder verdwenen. 

'Bijna allemaal zijn ze meegenomen', zei Gutierrez, die tussen de vernielde graven stond op de Begraafplaats van het Oosten, een van de meest gekoesterde laatste rustplaatsen van Caracas.

Terwijl dieven zich al jarenlang op de necropolissen (grote begraafplaatsen) van de hoofdstad richten, nietsvermoedende rouwenden berovend of graven plunderend voor metalen voorwerpen en zelfs menselijke botten die bij occulte ceremonies worden gebruikt, is de misdaadgolf verergerd nu het land is verteerd door economische en politieke crisis.

Een lawine van klachten op Twitter en Instagram eind mei leidde ertoe, dat de beheerders van de begraafplaats de toename van gestolen plaques erkenden en ze vervangen door een goedkoper, plastic materiaal dat minder aantrekkelijk is voor dieven.

Sommige inscripties zijn verwijderd, maar er zijn geen vervangingen verschenen, waardoor familieleden geen idee hebben of de graftoebehoren van geliefden in bewaring zijn genomen of zijn weggenomen door plunderaars. 'Dat was begin mei en nog steeds weten we niets', zei Gutierrez.

Verschillende mensen zeiden, dat bestuurders van begraafplaatsen niet op hun vragen hebben gereageerd en dat ze niet hebben gereageerd op verzoeken om commentaar van The Associated Press.
Olierijk Venezuela was ooit een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika. Maar, bijna twee decennia van socialistische heerschappij hebben het in een economische neergang gestort met ernstige tekorten aan voedsel, medicijnen en andere goederen.

De op hol geslagen inflatie heeft velen in armoede gedompeld, gedwongen om te overleven op een maandelijks minimumloon dat neerkomt op centen - of zich tot misdaad wenden. Jarenlang hebben dieven zich in de straten van Caracas opgehouden en hebben ze rioolroosters en koperen telefoondraden ingezameld als schroot voor de zwarte markt.

De afgelopen maanden zijn rovers aan de haal gegaan met ongeveer 6.000 grafstenen van de Begraafplaats van het Oosten, zei Nora Bracho, een oppositie-parlementslid die aan het hoofd staat van een congrescommissie die toezicht houdt op openbare diensten. Dit is een klein percentage van de 200.000 graven op de begraafplaats, maar het was een nachtmerrie voor de getroffen familieleden.
'Dit is het topje van de ijsberg', zei Bracho, waarbij zij opmerkte dat de levenden ook worden geteisterd door verslechterende openbare diensten, waaronder grootschalige stroomuitval, tekorten aan water en een kapot openbaar vervoersysteem. De Begraafplaats van het Ooosten, gelegen op terrassen met uitzicht op de hoogbouw en sloppenwijken van Caracas, is lange tijd een oase geweest van de lawaaierige hoofdstad van Venezuela. Slechtvalken en ara's met blauwe staart zweven door de cipressen van de begraafplaats

Maar, familieleden zeggen dat de kalmte die ze ooit hebben gekoesterd, is verdwenen. 'Misdaad is overal', zei lerares Nidia Guzman tijdens een recent bezoek.

Gutiérrez zei dat tot nu toe plunderaars de grafsteen van haar zoon hebben overgeslagen, die zich al bijna een decennium in een goed zichtbare hoek van het Begraafplaats van het Oosten bevindt. Maar de angst dat het kan worden vernield of dat zijn overblijfselen worden gemanipuleerd voor hekserij heeft haar in overweging genomen om drastischer maatregelen te nemen. 'Ik denk erover zijn lichaam op te graven en zijn stoffelijk overschotten te laten verbranden', zei Gutierrez. 'Het is hier niet langer veilig.'

(Suriname Mirror/The Associated Press/The Republic)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten