woensdag 11 juli 2018

'Venezuela zou Colombia bombarderen als Amerikanen aanvallen'

(Bron foto: Twitter)
'De Venezolaanse luchtmacht zou de belangrijkste infrastructuur in Colombia bombarderen'


Venezuela zou Colombia kunnen bombarderen als de Verenigde Staten een militaire interventie tegen het door de socialisten geleide land zou lanceren, aldus een regeringsgetrouw parlementslid. Pedro Carreño, een lid van de Constituerende Assemblee van Venezuela, zei dat de Venezolaanse luchtmacht de belangrijkste infrastructuur in Colombia zou bombarderen in het geval van een door de VS geleide invasie. 

President Donald Trump van de Verenigde Staten noemde de mogelijkheid van een militaire interventie in augustus vorig jaar, maar het idee werd verworpen in heel Latijns-Amerika en de Colombiaanse president Juan Manuel Santos.


De Venezolaanse president Nicolas Maduro en Carreño, die dicht bij de overleden oud-president Hugo Chavez stonden, bliezen de Trump-dreiging dit weekend nieuw leven in. Carreño, een gepensioneerde generaal, suggereerde zelfs een aanval op de buurman van Venezuela in het westen.

'Onze Sukhois vliegtuigen zullen de verantwoordelijkheid krijgen voor het vernietigen van de zeven bruggen over de Magdalena-rivier die Colombia van het noorden tot het zuiden doorkruist, en het in tweeën splitst', vertelde hij tijdens een tv-interview aan Venezuela's ex-vicepresident Jose Vincente Rangel.


Maduro drong er bij het leger op aan 'alert te zijn' en zich voor te bereiden om 'het nationale grondgebied te verdedigen' op de onafhankelijkheidsdag van het land op 5 juli.

De kans op een militair conflict blijft laag, omdat de Verenigde Staten en hun bondgenoten zoals Colombia hun strategie om de regering van Maduro te treffen met sancties en politieke isolatie.

Colombia's president-elect Ivan Duque heeft vorige maand een ontmoeting gehad met de Amerikaanse senator Marco Rubio om te debatteren over 'de crisis en het herstel van de democratie' in Venezuela. Rubio heeft net als Trump openlijk opgeroepen tot een door de VS gesteunde militaire coup in Venezuela. Duque is dubbelzinnig in hoeverre hij een militaire interventie in Venezuela zou ondersteunen, waar de aanhoudende economische en politieke crisis heeft geleid tot een massale uittocht.

Volgens Santos, die op 7 augustus zijn ambt verlaat, zijn meer dan een miljoen Venezolanen naar Colombia gevlucht. Duizenden komen elke dag de grens over om voedsel en medicijnen te zoeken.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten