woensdag 11 juli 2018

Afzettingsprocedure gemeenteraad Rio de Janeiro, Brazilië, tegen burgemeester Marcelo Crivella

(Bron foto: Fernando Frazão/Agencia Brasil.
Crivella zou zijn macht gebruiken om voordelen te verkrijgen voor evangelische kerken


De gemeenteraad van Rio de Janeiro kondigde dinsdag 10 juli 2018 aan , dat het zijn halfjaarlijkse reces zou opschorten om twee afzettingsprocedures tegen burgemeester Marcelo Crivella te analyseren. Crivella wordt ervan beschuldigd zijn macht te gebruiken om voordelen te verkrijgen voor evangelische kerken. 

Volgens de twee ingediende afzettingsprocedures wordt Crivella beschuldigd van administratieve ongepastheid bij gebruik van het stadspaleis (regeringshoofdkwartier) voor een ontmoeting met evangelische leiders op 4 juli, waar hij voordelen beloofde aan de religieuze groeperingen.


'Vandaag heb ik de afzetting van burgemeester Crivella aangevraagd voor het gebruik van de machinerie van de stad om zijn naaste aanhangers te bevoorrechten', zei gemeenteraadslid Atila Nunes in een video die op zijn sociale media-account werd geplaatst. 'Wat is erger, met behulp van religieuze criteria (om dit te doen). (Er waren) Beloften om namen aan de top van lijsten voor operaties te plaatsen', voegde hij eraan toe.




Verkozen in 2016 met de enorme steun van evangelisten, werd Crivella vorige week betrapt in een audio- en video-opname tijdens een ontmoeting in het stadhuis, en bood religieuze leiders hulp bij het plannen van cataract-, vasectomie- en spataderoperaties via het openbare Sistema Único de Saúde (SUS), voor hun gemeenten.

De burgemeester wees ook op de mogelijkheid om evangelische tempels vrij te stellen van de betaling van de Urban Land Tax (IPTU, Imposto Predial e Territorial Urbano) van de stad.


In een verklaring ontkent het bestuur van Rio de beschuldigingen. 'De burgemeester van Rio, Marcelo Crivella, begrijpt dat het indienen van een verzoek om afzetting deel uitmaakt van het politieke spel van de oppositie. Maar, hij is er zeker van dat zowel de gemeenteraad als de Officier van Justitie weten hoe de realiteit te scheiden van wat manipulatie in dit geval is', aldus de verklaring.

Volgens de communicatieafdeling van de stad was de ontmoeting tussen Crivella en evangelisten gericht op het verspreiden van openbare diensten door de stad, en dat er geen onregelmatigheid was in de acties van de burgemeester. Crivella-aanhangers in het stadhuis zien ook geen basis voor de afzettingsprocessen.

'Er is geen reden voor afzetting', stelt Dr. Jairinho, leider van de regeringscoalitie in de raad. 'Niemand zag hier een serieuze motivatie voor. We gaan door zo'n moeilijke tijd in Brazilië; de kerel (Crivella) houdt een bijeenkomst om te proberen te helpen, en daarvoor kan hij worden afgezet? Het is onredelijk', besloot het raadslid.

De stemming over het al dan niet starten van een afzettingsprocedure zal naar verwachting  donderdag 12 juli plaatsvinden. Vijftig raadsstemmen zijn nodig om het proces te starten. Indien geaccepteerd, moet de procedure voor het afzetten binnen 90 dagen worden voltooid.


(Suriname Mirror/The Rio Times/YouTube/Twitter/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten