donderdag 3 mei 2018

Overval op de vier vissersboten gevolg van een oude vete tussen vissers

Het is bekend, maar vissers weigeren in het openbaar hierover te spreken
 
'Wijze waarop de overvallers te werk zijn gegaan, is sterke indicatie dat ze uit waren op moord en niet zozeer op roof'


Het moest een duidelijke boodschap zijn die serieus genomen wordt in de sector. De overval op de vier vissersboten vrijdag is het gevolg van een oude vete tussen vissers. Het is bekend, maar vissers weigeren in het openbaar hierover te spreken, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 3 mei 2018, nadat gisteren media in Guyana erover hadden bericht.

Het zou te maken hebben met ‘rechten’ die vissers zouden hebben om in bepaalde gebieden te vissen. Op 28 februari is volgens ingewijden kapitein Mark Skeete het eerste fatale slachtoffer geworden van het geschil. Nabij de monding van de Marowijnerivier werd hij door overvallers doodgeschoten. 'Een gericht schot', zei één van de bemanningsleden toen. De vier bemanningsleden van Skeete's boot werden mishandeld, maar in leven gelaten. Zij werden zelfs naar de kustlijn gebracht, waar zij na drie dagen overleven werden opgepikt door een andere vissersboot.

De Wae Tijd schrijft van verschillende bronnen vernomen te hebben, dat personen dichtbij de overleden Skeete wraak hadden gezworen. Er werd een prijs gezet op het hoofd van de mensen die achter de moord op Skeete zouden zitten.

Begin april berichtte de politie, dat kort na een drive-by shooting op 30 maart de veertigjarige ondernemer Somnath Manohar is overleden. Hij zat met werknemers en familie voor een huis te Munder. Ook een werknemer werd geraakt. Manohar blijkt visser te zijn en zou volgens ingewijden samen met een andere man die in Guyana is vermoord, het brein zijn achter de moord op Skeete. De verdachten van de drive-by shooting zijn nooit achterhaald.

Niet alleen de sector is bekend met de achtergrond, ook de autoriteiten hebben aanwijzingen over de afrekeningen. Doordat niemand naam en toenaam noemt, kunnen de autoriteiten niet gericht optreden. Het is daarom opmerkelijk dat één van de overlevenden nu wel namen noemt.

In het programma Bakana Tori op de staatszender SRS suggereerde directeur Jerry Slijngard van de Kustwacht, dat er bij de overval van vrijdag veel meer aan de hand is. De wijze waarop de overvallers te werk zijn gegaan, is een sterke indicatie dat ze uit waren op moord en niet zozeer op roof. De directeur stelde, dat mogelijk alleen op basis van internationale samenwerking, met name met Guyana, de daders gepakt zouden kunnen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten