donderdag 3 mei 2018

Braziliaanse federale rechter bekrachtigt uitspraak in zaak tegen Norsk Hydro ASA

(Bron: Twitter)
Noors aluminiumbedrijf moest vanwege forse milieuschade productie verminderen


Een Braziliaanse federale rechter bekrachtigde dinsdag 1 mei 2018 een uitspraak van de nationale rechter, die Norsk Hydro ASA dwong om de productie te verminderen bij een grote alumina-raffinaderij, de nieuwste slag voor de activiteiten van het Noorse bedrijf in Brazilië.

In februari gaf een rechtbank in Pará, de noordelijke staat waar de Alunorte-raffinaderij zich bevindt, opdracht aan de raffinaderij om haar productie met 50 procent te verminderen, naar aanleiding van claims van openbare aanklagers van een lek bij een van de bauxietafvalafzettingen van Alunorte.

Het bedrijf heeft inmiddels toegegeven, dat het onbehandelde regen- en oppervlaktewater in een rivier heeft geloosd, wat het 'onaanvaardbaar' heeft genoemd, maar belangrijke delen van de beschuldigingen van openbare aanklagers heeft ontkend en heeft gezegd, dat er geen bewijs is van blijvende milieu-impact.

In zijn beslissing van dinsdag, de uitspraak van de lagere rechtbank te handhaven, zei de federale rechter Arthur Pinheiro Chaves dat het niet nakomen van de door de rechtbanken gestelde voorwaarden zal resulteren in een dagboete van 1 miljoen reais ($ 285.000).

Een vertegenwoordiger voor Norsk Hydro had geen onmiddellijk commentaar.

In april vervolgde het bedrijf aanklagers van de staat in Para om een ​​nieuwe studie uit te lokken om de lekkage te beoordelen.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten