donderdag 3 mei 2018

Anti-koloniaal wil, ondanks verbod, lawaai maken tijdens Dodenherdenking op de Dam, Amsterdam

'Ik ben niet bang om opgepakt te worden, we maken een aanklacht tegen het kolonialisme'

Actiegroeperingen als Marron United dreigen mogelijke raddraaiers te ’corrigeren'


Hoewel de ’lawaaidemonstratie’ tijdens de Dodenherdenking van morgen is verboden door de Amsterdamse rechtbank, gaat activist, anti-koloniaal Rogier Meijerink, die een gebiedsverbod kreeg, tóch naar de Dam om de herdenking te verstoren. 'Ja, ik ga morgen wel naar de Dam. Wat ik daar ga doen? Schreeuwen', zei Meijerink vandaag, donderdag 3 mei 2018, meteen na de rechtszaak in een live video van De Telegraaf.


'Ik ben niet bang om opgepakt te worden. We maken een aanklacht tegen het kolonialisme. Wat een koloniaal instituut als de rechtbank daarvan vindt, is niet interessant. We gaan straks naar de Dam', zegt Meijerink, die eerder werd veroordeeld tijdens krakersrellen in Utrecht. 'We gaan niet in groepsverband, maar individueel.' 


De Nationale Herdenking wordt jaarlijks gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en voor allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties' daarna. De actievoerders betrekken het kolonialisme bij de herdenking. Ze menen dat 'oorlogsmisdadigers worden herdacht', omdat dus ook de Nederlandse militairen die sneuvelden tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië worden herdacht.


Hij mag tussen zes uur en tien uur 's avonds zich niet in de buurt van de Dam bevinden. 'Als ze me willen oppakken, ga ik verstoppertje spelen, of zoiets', vertelt Meijerink.


(Bron foto: Marron United/Facebook)
Inmiddels dreigt chaos tijdens de dodenherdenking, nu actiegroeperingen als Marron United mogelijke raddraaiers willen ’corrigeren’.
De groepering, die zichzelf de ’snelstgroeiende antiracisme-groepering’ noemt, wil oproerkraaiers corrigeren, vertelt de leider van de club, Michael Campagne, tegen de Amsterdamse zender AT5. 'We dragen hesjes en zijn duidelijk zichtbaar tussen het publiek. Wie gaat schreeuwen, zal worden gecorrigeerd.'

Ook fanatieke Ajax-fans van Molukse afkomst zinnen op actie.

Meijerink heeft overigens vorig jaar december opgeroepen om Sinterklaas te doden...



(Suriname Mirror/AD/Twitter/De Telegraaf/AT5)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten