donderdag 3 mei 2018

Presidentskandidaat Gustavo Petro vraagt Colombianen om oud-president Uribe te respecteren

'Het is tijd om elkaar te begrijpen, om samen te leven, het is tijd voor één natie'

(Bron foto: AFP)
Presidentskandidaten sluiten pact voor geweldloosheid om einde te maken aan 'intolerantie' en 'fysieke agressie' in verkiezingscampagne


Presidentskandidaat Gustavo Petro vroeg de Colombianen maandag 30 april 2018 om voormalig president Alvaro Uribe te respecteren, na jaren van felle vijandigheid tussen de twee leiders. Petro deed zijn oproep op Twitter nadat er een video verscheen waarin de controversiële voormalige president herhaaldelijk een 'moordenaar' werd genoemd tijdens een bezoek aan een universiteit:


De linkse politicus drong er bij Colombianen op aan om samen te komen te midden van een sterk gepolariseerde verkiezingscampagne waarin Petro fysiek werd aangevallen in maart.

'Ik roep de burgers op om ex-president Alvaro Uribe te respecteren. Wat de verschillen ook zijn, wat de rechterlijke beslissingen ook mogen zijn, we hebben het over de vertegenwoordiger van een deel van onze samenleving. Het is tijd om elkaar te begrijpen, om samen te leven. Het is tijd voor één natie', tweette Petro:


Petro's woorden komen slechts enkele dagen nadat de overgebleven presidentskandidaten een pact voor geweldloosheid hadden ondertekend, waarin ze instemden een einde te maken aan de 'intolerantie' en 'fysieke agressie' in een verkiezingscampagne met intimidatie en vervolging.

Uribe en Petro zijn bittere rivalen sinds 2004, toen de voormalige guerrilla uitgebreide banden tussen de heersende elites en extreemrechtse doodseskaders vertoonde. Petro's beschuldigingen veroorzaakten de arrestatie van meer dan 60 Congresleden, waaronder de neef van de voormalige president.

Het Hooggerechtshof in Colombia opende een maand voor parlementsverkiezingen in maart een onderzoek naar Uribe. Uribe zou en leidende kracht zijn geweest achter de formatie van een doodseskader in zijn thuisprovincie Antioquia.

Het onderzoek van het Hooggerechtshof leidde tot vijandigheid tussen links en rechts die al tot verscheidene botsingen leidde tijdens de eerste verkiezingscampagne sinds de demobilisatie van marxistische FARC-guerrillastrijders.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Pulzo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten