donderdag 3 mei 2018

Eeuwenoud (fiets-)pad van Rust en Werk tot Bakkie wordt definitief hersteld

(Bron foto: ministerie van Handel, Industrie en Toerisme)
'De mensen juichen de rehabilitatie van de weg toe, omdat ze kansen krijgen om te ondernemen'


'Dit gaat voor nieuwe ontwikkelingen zorgen in het gebied. Zo zullen de bewoners bijvoorbeeld naar Bakkie kunnen gaan, wat nu onmogelijk is, omdat het weggedeelte daarnaartoe is weggespoeld door de rivier', zegt Cilio Alibahadoer, bewoner van Johanna Margaretha, over het herstel van het eeuwenoude pad van 24 kilometer van Rust en Werk tot Bakkie aan de rechteroever van de Commewijnerivier. 

Het contract hiervoor is gisteren ondertekend door directeur Sirano Zalman van eco-resort Frederiksdorp en Reina Raveles, directrice van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI en T) in het plantageresort Frederiksdorp, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 3 mei 2018. Dat gebeurde in bijzijn van onder andere minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer en haar collega Stephen Tsang van HI en T.

'De mensen juichen de rehabilitatie van de weg toe, omdat ze kansen krijgen om te ondernemen. We kunnen fietsen verhuren aan toeristen', stelt Alibahadoer.

Ook Radjoe Dipai, inwoner van Johanna Margaretha, verwacht dat er meer toeristen zullen komen door het herstel van de weg, omdat de mensen gemakkelijk naar meerdere plantages kunnen gaan. 'Dat kan ervoor zorgen dat wij meer klanten krijgen bijvoorbeeld om naar Matapica te brengen om naar zeeschildpadden te kijken. Wij gaan dan meer verdienen.'

Dipai, die toeristen vervoert, wijst erop dat ook bewoners zich gemakkelijk kunnen verplaatsen als de weg is aangepakt.

Bas Spek, directeur van het eco-resort Bakkie/Warapakreek, zegt dat de plantages ontsloten zullen worden door herstel van het pad. 'Tien kilometer van de weg is al goed, maar veertien kilometer moeten we verbeteren. Bij een gedeelte van het pad moet er een nieuwe weg gemaakt worden, omdat de stroompalen langs het pad in het water staan.'

Daarnaast zullen er acht bruggen gebouwd worden. Volgens Spek gaat het om een investering van 300.000 Amerikaanse dollar, gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, en ondernemingen zoals betonbedrijf Vabi en Staatsolie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten