vrijdag 2 maart 2018

Bemanning vissersboot weet zeepiraten dichtbij monding Marowijnerivier te weren

Mark Lall, voorzitter Visserscollectief, betreurt het dat de autoriteiten niet optreden


Vissersboot Bryan is woensdag beschoten door zeepiraten voor de kust, dichtbij de monding van de Marowijnerivier, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 maart 2018. Vorige week schoten zeepiraten een kapitein van een vissersboot dood. De overige vissers werden mishandeld en beroofd van onder andere hun visvangst en buitenboordmotor.

Het is de bemanning van de boot woensdag gelukt om zich van haar aanvallers te ontdoen. Van de vijf bemanningsleden hebben twee verwondingen opgelopen door de pellets van de geweerschoten van de aanvallers. Een arbeider is gewond geraakt aan een oog en is onder medische behandeling.

Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, betreurt het dat de autoriteiten niet optreden. Hij zegt dat ze aan de bel gaan trekken bij de Kustwacht, de Marine en bij het Ministerie van Justitie en Politie.

Het lijkt erop alsof de zeepiraten hun activiteiten hebben verplaatst. In het Coppenamegebied vonden jarenlang de meeste aanvallen van zeepiraten plaats. Maar, sinds de Marine er nu patrouilleert is het sinds jaren weer veilig vissen in het gebied, aldus Lall. Hij wil dat hetzelfde wordt gedaan voor de kust bij Marowijne.

Hij vreest dat de aanvallen op de vissers zullen toenemen. Dit is nu het tweede geval binnen een week.

Maandag hebben de Maritieme Politie en de Kustwacht het lijk van de doodgeschoten kapitein van een vissersboot dichtbij de monding van de Marowijnerivier, geborgen. Zeerovers hebben bij hun aanval de kapitein doodgeschoten. De overige vissers van de aangevallen boot werden op de kustlijn achtergelaten. De zeepiraten waren in drie boten.

Het is ze woensdag niet gelukt om de aangevallen boot te enteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten