donderdag 3 mei 2018

Rainbow Mountain trekt toeristen in Peru aan

'Je ziet het op de foto's en je denkt dat het photoshopped is - maar het is echt'


- Milieuactivisten vrezen echter dat de duizenden toeristen het gekoesterde landschap kunnen vernietigen
- Camino Minerals Corp., een Canadees mijnbouwbedrijf, heeft mijnbouwrechten aangevraagd


Toeristen snakken naar adem na twee uur klimmen naar een piek in de Peruaanse Andes die zo'n 5.000 meter boven de zeespiegel ligt. Ze zijn doodmoe, maar verbluft door de magische schoonheid die ze ontvouwen. Strepen van turkoois, lavendel en gouden banen, bekend geworden als Rainbow Mountain, een bergketen van veelkleurige sedimenten die miljoenen jaren geleden zijn neergelegd en omhoog zijn geduwd toen de tektonische platen botsten. 

Het is pas in de afgelopen vijf jaar, dat het natuurlijke wonder is ontdekt door de buitenwereld en het de must-see status verdient in het ontluikende toeristencircuit van backpackers in Peru. 'Je ziet het op de foto's en je denkt dat het photoshopped is - maar het is echt', zegt Lukas Lynen, een 18-jarige toerist uit Mexico.


De populariteit van Rainbow Mountain, die dagelijks tot 1.000 toeristen trekt, heeft gezorgd voor een hoognodige economische schok in deze afgelegen regio, bevolkt door worstelende alpaca-herders.

Milieuactivisten vrezen echter, dat de toeristen het gekoesterde landschap, dat al begeerd is door internationale mijnbouwbedrijven, kunnen vernietigen. 'Vanuit ecologisch oogpunt doden ze de gans die de gouden eieren legt', zegt Dina Farfan, een Peruaanse bioloog die bedreigde dieren in het gebied heeft bestudeerd op slechts een paar uur van de Inca-ruïnes van Machu Picchu. Als bewijs wijst hij naar een 4 kilometer lange onverharde weg die door toeristen wordt beklommen om de Rainbow Mountain te bereiken, die in de afgelopen 18 maanden zwaar is aangetast, waardoor het anders ongerepte landschap is getekend.


Een moerasland dat ooit populair was bij trekeenden is ook veranderd in een parkeerplaats ter grootte van vijf voetbalvelden die elke ochtend volloopt met busjes van voornamelijk Europese en Amerikaanse bezoekers.

Er zijn ook meer ernstige bedreigingen. Camino Minerals Corp., een Canadees mijnbouwbedrijf, heeft mijnbouwrechten aangevraagd in het mineraalrijke gebied dat de berg omvat.

De stroom toeristen zorgde voor banen en hard geld voor de lokale inheemse gemeenschap van Pampachiri, die worstelde met hoge percentages alcoholisme, ondervoeding en dalende prijzen van wol voor hun gewaardeerde alpaca. Velen hebben het nomadische leven verlaten voor gevaarlijke goudmijnen in de Amazone.

Lees hier het gehele artikel.

(Suriname Mirror/Deutsche Welle/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten