vrijdag 16 maart 2018

Procureur-generaal Colombia bezorgd over groeiende aanwezigheid Mexicaanse drugskartels

(Bron foto: Colombia.com)
Mexicaanse drugskartels in Colombia vormen een bedreiging voor nationale veiligheid


De groeiende aanwezigheid van Mexicaanse drugskartels in Colombia en hun allianties met lokale bendes vormen een bedreiging voor de nationale veiligheid van het Andesland, zei de procureur-generaal donderdag 15 maart 2018.

De Colombiaanse autoriteiten hebben lang geworsteld met de aanwezigheid van buitenlandse criminele groepen, zoals het Mexicaanse Sinaloa-kartel, dat Colombiaanse cocaïne van lokale bendes koopt en het naar het noorden vervoert, naar de Verenigde Staten en Europa.

'Het is duidelijk geïdentificeerd door het kantoor van de procureur-generaal en we hebben de nationale regering geïnformeerd over een groeiende aanwezigheid van Mexicaanse kartels', vertelde procureur-generaal Nestor Humberto Martinez aan journalisten. 'We moeten ze verbannen, omdat ze een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.'

Colombia, een van 's werelds grootste cocaïneproducenten, heeft de capaciteit om naar schatting 910 ton per jaar te produceren. In 2017 nam de overheid een record van 435 ton in beslag.

Het Sinaloa-kartel is gelieerd aan een 300-koppige groep dissidente voormalige leden van de FARC-guerrilla's, die vorig jaar demobiliseerden onder een vredesakkoord met de regering, zei Martinez. De dissidenten opereren in de buurt van de grens met Ecuador, een gebied dat bekendstaat om de productie van cocaïne, en de regering biedt een beloning van $ 50.000 voor informatie die leidt tot de gevangenname van hun leider.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten