vrijdag 16 maart 2018

Plot van Cubaanse jihadist in Colombia om Amerikaanse diplomaten te doden

Raul Gutierrez Sanchez (46) wilde 29 Amerikanen van VS-ambassade in Bogota doden

(Bron foto: Twitter)


De openbaar aanklager in Colombia zei woensdag 14 maart 2018, dat het aanslagen op overheidsfunctionarissen van de Verenigde Staten in de hoofdstad Bogota, naar verluidt gepland door een Cubaanse staatsburger, heeft voorkomen. Raul Gutierrez Sanchez, een 46-jarige die illegaal in Colombia is, had een aanval gepland op de exclusieve 'Zona Rosa' van Bogota, een dichtbevolkt gebied dat veel wordt bezocht door Amerikaanse toeristen en diplomaten.


De openbaar aanklager arresteerde Gutierrez op grond van aanklachten wegens terrorisme en samenzwering om een misdaad te begaan, dat hij ontkent.

Alarmbellen gingen af bij de autoriteiten, toen berichten tussen Gutierrez en een groep islamitische extremisten werden onderschept. In een van de berichten zei Gutierrez, dat hij al het verkenningswerk had gedaan van een restaurant in Bogota, dat bezocht werd door 'f *** ing gringos die in de ambassade werken', waarschijnlijk verwijzend naar Amerikaanse diplomaten waarvan wordt aangenomen, dat ze het doelwit zouden zijn van de aanslag.

Het kantoor van de openbaar aanklager beschuldigde Gutierrez van de planning om 29 Amerikanen aan te vallen , die op de ambassade van de Verenigde Staten in Bogota werkten.


Een andere onderschepte boodschap van Gutierrez luidt: 'Ik zal mijn broeders wreken met of zonder uw hulp. Allah is met mij', waarop hij een antwoord ontvangt waarin staat, dat de aanval moet worden uitgevoerd 'in de naam van Allah om de gevallen broeders te wreken', naar verluidt door een Spaanse inwoner van Marokkaanse afkomst. Het is nog niet bekend of Gutierrez deel uitmaakt van het internationale terroristische netwerk ISIS of slechts een sympathisant is.


Volgens een analist van Colombia's Escuela Superior de Guerra, Nestor Rosania, is Colombia niet voorbereid op het omgaan met internationaal terrorisme op  eigen bodem.
'De traditionele focus lag op het interne conflict van de natie; internationaal terrorisme heeft geen prioriteit gehad. Het zijn onderwerpen waar we aan moeten werken', vertelde Rosania aan Blu Radio.

Colombia is de thuisbasis van een internationaal erkende terroristische organisatie, de marxistische ELN-groep, die sinds 1964 de Colombiaanse staat bestrijdt.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Washington Post/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten