vrijdag 16 maart 2018

Oppositie senator Desiree Masi in Paraguay wil rechtszaak tegen president Horacio Cartes

Cartes gaf leiding toen agenten op 31 maart 2017 oppositieleider Quintana doodschoten

Verzoek Masi is protest tegen 'staatsterrorisme'


Een oppositie senator in Paraguay heeft een politiek proces aangevraagd tegen de huidige president Horacio Cartes, die de leiding had toen politiemannen bijna een jaar geleden een oppositielid doodschoten. 

'Ik nodig je uit - sorry als dat overdreven klinkt - ik eis dat oppositieleiders patriotten zijn en een politiek proces tegen Horacio Cartes aanvragen' als een protest tegen 'staatsterrorisme', aldus senator Desiree Masi, van de Partido Democrático Progresista, gepost op haar Twitter-account. Ze riep het aankomende 1-jarig herdenking van de moord op oppositieleider Rodrigo Quintana op 31 maart 2017 uit.


Quintana werd gedood bij gewelddadige confrontaties aangewakkerd door een geheime stemming in de Senaat over een grondwetswijziging waardoor president Cartes zich kandidaat kon stellen voor herverkiezing.

Quintana, 25, werd gedood door een rubberen kogel afgevuurd door de politie die het hoofdkwartier van de Partido Liberal binnenkwam, de op een na grootste politieke partij van het land.



Het verzoek volgde op een andere politiek proces gelanceerd door vertegenwoordigers van La Asociación Nacional Republicana-Partido Colorado, in de oppositie, gericht op Paraguay's Rekenkamer-inspecteur Enrique Garcia vanwege corruptiebeschuldigingen. Parlementsleden  verzochten om een politiek proces tegen president Cartes, slechts een maand vóór de presidentsverkiezingen, gepland voor 22 april.

Cartes wordt ook ondervraagd vanwege zijn kandidatuur voor een zetel in de Senaat, waarbij verschillende linkse oppositiepartijen beroep aantekenen tegen het besluit van het verkiezingsgerechtshof van Asuncion dat hij mag deelnemen, waaronder de Frente Guasu-coalitie, de Partido Democrático Progresista en de Partido Revolucionario Febrerista (PRF). Volgens Frente Guasu is Cartes' kandidatuur ook niet verenigbaar met de nationale Grondwet, artikelen 189 en 237, omdat de huidige president zich moet beperken tot de functie van het presidentschap en niet campagne moet voeren voor een andere positie terwijl hij de leiding heeft.
Cartes heeft Colorado presidentskandidaat Mario Abdo Benitez eerder in januari officieel goedgekeurd. Vorig jaar verdedigde de Frente Guasu de kandidatuur voor senator van Fernando Lugo, de eerste progressieve president van Paraguay, die vóór het einde van zijn mandaat in 2012 werd afgezet, met het argument dat hij niet als een senator de leiding kon nemen sinds de politieke rechtszaak, en daarom kon hij aanspraak maken op een zetel in de Senaat bij de komende verkiezingen.

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten