vrijdag 16 maart 2018

Cameratraps tonen unieke beelden van de brilbeer in Ecuador

Onderzoekers willen inzicht krijgen in populatieomvang van de brilbeer

(Bron foto's: Fundación Jocotoco)


In Ecuador hebben natuurbeschermers en onderzoekers van Rainforest Trust's partner Fundación Jocotoco 20 camera-vallen (cameratraps) geïnstalleerd in de reservaten Antisanilla, Yanancocha en Tapichalaca als onderdeel van een studie naar de brilbeer (Tremarctos ornatus) om de populatie van de soort te documenteren. Het is de enige berensoort die zijn oorsprong in Zuid-Amerika heeft.

Dit onderzoek, gesponsord door Rainforest Trust (gevestigd te Warrenton, Virginia, VS), heeft tot doel een gericht controlesysteem te creëren, dat de partner in staat stelt een schatting te maken van het aantal beren dat in en door deze reservaten leeft. Deze gegevens zijn cruciaal om te verzamelen, omdat wordt verwacht dat de populatie van de wereldwijde soort afneemt als gevolg van fragmentatie van de habitat en stroperij.

Rainforest Trust ondersteunt deze studie, omdat het verzamelen van schattingen van de berenpopulatie de partner in staat zal stellen beter te begrijpen hoe activiteiten in en rond de reservaten die van invloed zijn op de soort, kunnen worden beheerd.



De camera-installaties kunnen ook helpen bij het volgen van veranderingen in de hoogteverschillen van de beren, en mogelijk illegale jacht ontdekken.

Acht brilberen zijn geïdentificeerd door middel van cameratraps in het Tapichalaca-reservaat sinds 2015 en vier zijn geregistreerd in het Yanacocha-reservaat. Zeven individuele beren - waaronder een vrouw en haar welp - zijn gedocumenteerd in het Antisanilla-reservaat, hoewel deze gegevens niet werden verzameld tijdens deze specifieke studie.

 
Fundación Jocotoco sorteert momenteel de afbeeldingen van de beren, zodat ze de individuen beter kunnen herkennen aan hun gezichtsmarkeringen.

Naast het bevestigen van de aanwezigheid van de soort in de reservaten, hebben de resultaten van dit lopende onderzoek onverwachte inzichten opgeleverd.

In sommige beelden van cameratraps val zagen onderzoekers de doordringende caramel kleurige ogen van een puma intens naar iets vlak onder de cameralens staren, in plaats van de kenmerkende zwart-witte gezichtsmarkeringen van een brilbeer.


Puma's zijn enkele van de meest verspreide zoogdieren, ze hebben een geografische spreiding van Canada tot Chili. Hoewel ze in veel landen voorkomen, worden deze grote katten bedreigd door de fragmentatie van hun habitat. Ze worden ook bedreigd door het stropen van hun prooi, evenals vergeldingsjacht, als ze een veestapel storen.

(Suriname Mirror/Rainforest Trust/Fundación Jocotoco/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten